Cele mai mari țepe sunt cele pe care ni le dăm singuri. De aceea, astăzi, în rubrica „EM360 la Neatza cu Răzvan și Dani”, Adrian Măniuțiu a vorbit despre alegeri greșite și alte mijloace prin care ne facem singuri rău bugetului.
1. CURSURI ONLINE CARE NU OFERĂ MAI NIMIC
Deși educația continuă și eforturile de dezvoltare a personalității și a orizontului de cunoștințe sunt absolut necesare, este foarte important să fim atenți de unde ne luăm informați și care ne sunt mentorii, care sunt persoanele care țin acel cursuri. Pentru că altfel, cumpărând cursuri cu informație rarefiată, ținută de oameni care nu au experiență în domeniul respectiv, risipim și banii, și timpul pe care l-am fi putut folosi dobândind cu adevărat skill-ul urmărit.
Mai jos, o mică mostră de înțelepciune din folclorul internautic, doar pentru cititorii articolului. Dar, pentru sfaturi mai consistente despre cum să deosebiți un curs folositor de o țeapă, vă recomandăm să urmăriți înregistrarea emisiunii.
2. VISUL DE A DA LOVITURA
Această „reverie decadentă”, după cum o numește Adrian Măniuțiu, este a acelora dintre noi – puțini, sperăm noi – care își doresc prosperitate bruscă, prin pariuri, jocuri de noroc sau chiar crypto și alte acțiuni, uneori întunecate.
3. SCHEMELE PIRAMIDALE
Din dorința de a câștiga mai bine, de a face să fie mai bine pentru noi și familia noastră, uneori cădem pradă unor sisteme piramidale, în care investim sume mai mici sau mai mari, fără rezultat. Dacă vreți să aflați ce ar trebui să vă dea de gândit atunci când mergeți la întâlnirea unei astfel de organizații, vă invităm să urmăriți video-ul.
4. POPULISMUL
Trecem de la deciziile financiare la cele ce ne privesc statutul de cetățeni cu drept de vot. Este bine să fim atenți la promisiunile electorale și să recunoaștem demagogia, angajamentele nefezabile și principiile nesănătoase. Un exemplu: acei politicieni care ne orientează atenția către dușmanii comuni, în loc să ne determine să ne concentrăm către un scop comun, pozitiv, care s-ar putea traduce în prosperitate.
5. ÎMPRUMUTURILE
Este foarte important să evaluăm bine-bine dacă merită să contractăm împrumutul, ținând cont de dobândă, de perioadă, de rată etc. Aceasta pentru că nu orice împrumut este justificat și poate face diferența între faliment și echilibru financiar. Adrian Măniuțiu a mai vorbit despre cum se face corect un împrumut, așa că dacă vreți să aflați mai mult, citiți și vizionați aici.
Și încă ceva: împrumuturile către prieteni și familie trebuie date și ele judicios, deoarece ne pot afecta nu doar financiar, ci, mai importat, pot aduce tensiuni cu cei dragi.
Cu alte cuvinte, să lăsăm logica să prevaleze și să fim atenți la acele lucruri care par prea bune pentru a fi adevărate. Urmăriți rubrica EM360 la Neatza cu Răzvan și Dani și aflați lucruri folositoare pentru sănătatea financiară!
PS
Mai există și o șasea capcană financiară, dar n-o spunem, că se supără doamnele. Dar o găsiți în video!