V-ați întrebat vreodată câte vieți omenești se pierd din cauza violenței domestice și cât de tare afectează întreaga societate acest fenomen? Câți copii suferă și sunt martorii tăcuți a acestei forme grave de abuz?
În cea de a doua ediție despre violența domestică, doamna Luminița Popescu, Secretar de Stat al Agenției Naționale de Egalitate de Șanse, prezintă importanța informării autorităților și instruirii specialiștilor în abordarea și prevenirea violenței domestice, dar și instrumentele și serviciile la care pot apela victimele sau martorii violenței domestice.
Din păcate, viețile omenești pierdute din cauza violenței domestice sunt fără număr și nu au preț. La fel cum nu au nici durerea și suferința fizică dar și psihologică a victimelor, femei, copii, sau alte persoane ce fac parte din familie.
Mărturie stă cel mai recent studiu realizat de Observatorul Român pentru Analiză și Prevenirea Omorurilor, ce trage un semnal de alarmă cu privire la rata medie a omorurilor comise asupra copiilor și femeilor în România, ce a ajuns să fie de două ori mai mare decât cea înregistrată la nivel european.
Ce rol au brățările electronice în salvarea de vieți? Când se aplică ordinul de protecție provizoriu ?
Sistemul de supraveghere prin brățările electronice, ordinul de protecție provizoriu care se emite pe loc, dar și o abordare profesionistă, empatică a autorităților față de victimă, de cele mai multe ori poate salva viețile mamelor și a femeilor care se zbat să scape din calvarul în care trăiesc. În acest sens, doamna Luminița Popescu, Secretar de Stat a Agenției Naționale de Egalitate de Șanse, vorbește despre importanța colaborării interinstuționale ce este vitală în salvarea de vieți, dar și despre primul contact pe care victimele îl au cu un profesionist care are obligația legală să ajute ori de câte ori aceasta are nevoie și cere ajutor.