fbpx

Ziua de 8 Martie este o zi de sărbătoare pentru multe dintre noi, dar ce înseamnă cu adevărat aceasta zi pentru o femeie abuzată fizic sau emoțional? Dar pentru copiii ei ce sunt victime directe sau indirecte ale violenței domestice?

 Din păcate, violența domestică este una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului din toate societățile, fără a ține cont de granițele sociale, economice sau naționale. În România,statisticile arată că, una din patru femei a fost agresată fizic ori sexual de către partenerul ei, iar datele Poliției Române arată că, zilnic, în jur de 80 de femei reclamă autorităților faptul că sunt victime ale violenței domestice.

Invitata acestei ediții speciale în care este dezbătut fenomenul violenței domestice în România este doamna Luminița Popescu, Secretar de Stat al Agenției Naționale de Egalitate de Șanse, care, în calitate de reprezentant al A.N.E.S ne oferă soluții, informații și măsuri legate de eforturile continue ale acestei instituții în combaterea violenței domestice.

 În interviul acordat, doamna Luminița Popescu, cu o implicare activă în toate proiectele, campaniile de informare și problemele ce țin de combaterea și prevenirea violenței domestice în România, subliniază rolul important pe care îl are abordarea integrată interinstituțională, educația populației și sensibilizarea întregii societăți în prevenirea acestui fenomen.

De asemenea, este subliniată și importanța liniei telefonice gratuite, cu un număr unic de contact, 0800.500.333,  pusă la dispoziția victimelor violenței domestice de către ANES, dar și a dezvoltării de noi parteneriate naționale și internaționale cu alte instituții și cu ONG-uri în combaterea acestor forme de abuz, ce afectează întreaga societate românească. Potrivit Secretarului de Stat, o intensificare a campaniilor de informare ar putea reduce considerabil problema inaccesării serviciilor de către victimele violenței domestice dar și reticența lor în a cere sprijin autorităților.

În deschiderea acestei ediții din luna martie, ce este dedicată femeilor abuzate, într-un scurt interviu sunt prezentate provocările și obstacolele pe care le întâmpină reprezentanți ai asociațiilor și ONG-urilor, care încearcă să protejeze victimele acestui fenomen și care luptă pentru combaterea violenței domestice în România și informarea acestora asupra drepturilor pe care le au.

Despre mamele și copiii care ajung traumatizați în centru ne povestește unul din acești oameni implicați, Doamna Valentina Daniela Tudor, Președinta Asociației Sfânta Sofia și Administrator al Centrului de protecție a victimelor violenței domestice

Cum pot fi protejate victimele violentei domestice și ce pași trebuie să urmeze o femeie în momentul în care este abuzată? La cine poate apela? Ce se întâmplă cu copiii lor? Cât de importantă este înființarea de noi centre adăpost care să ofere sprijin și consiliere pentru mamă și copil? Despre toate acestea, dar și despre importanța informării și a conștientizării faptului ca întreaga societate este afectată de fenomenul violenței domestice iar responsabilitatea civică, empatia și sprijinul acordat victimelor poate salva vieți, vom discuta în emisiunea Arta Combaterii Discriminării, alături de doamna Luminița Popescu, Secretar de Stat al Agenției Naționale de Egalitate de Șanse. 

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau