EM360 inaugurează astăzi rubrica „ADEVĂRATELE ȘTIRI ALE SĂPTĂMÎNII. UȘOR COMENTATE”.
Ne propunem să scriem aici despre informațiile peste care dăm noi în presa internațională sau pe siteurile oficiale ale unor mari companii sau instituții și care nouă ni se par interesante și importante. Nu spunem că nu o să le găsiți altundeva în România, ci doar că aici sigur le veți găsi. Deși din titlu s-ar putea înțelege că această rubrică este săptămînală, e foarte posibil să scriem mai des.
NASA: „O femeie va ajunge pe Lună în 2024.”
Aceasta este, cel mai probabil, știrea cea mai importantă a anului. Anunțul NASA din acest sfîrșit de septembrie a dat naștere la nostalgii și a aprins imaginația multora în același timp. Nostalgici sînt cei născuți imediat după 1972, pentru că se gîndesc la noii pași pe care îi va face omenirea în 2024 ca la un vis pe care îl vor vedea, în sfîrșit, împlinit. 1972 este anul ultimelei misiuni pe Lună, Apollo.
Pentru cei mai tineri, imaginația o ia razna. „Oare misiunea aceasta va elucida misterul umbrei pe care o lasă drapelul american pe suprafața Lunii?” (din celebra fotografie din 1969, cu ocazia cuceririi satelitului natural al planetei noastre) se întreabă, probabil, cei mai reticenți dintre tineri.
Programul Artemis are prevăzute trei stadii: în 2021 o navetă va pleca în spațiu fără oameni, doi ani mai tîrziu va fi și echipaj la bord pentru ca, în fine, în 2024 să ajungă pe Lună o femeie și un bărbat.
„Ne reîntoarcem pe Lună pentru descoperiri științifice, beneficii economice și ca să oferim inspirație unei noi generații de exploratori” spune administratorul NASA Jim Bridenstine. Și, deloc de neglijat, „ca să pregătim terenul pentru primii pași ai oamenilor pe planeta Roșie.”
„50.000 de cazuri de coronavirus pe zi” – Avertisment dur în Marea Britanie
Marea Britanie ar putea ajunge la 50.000 de cazuri de coronavirus pe zi la mijlocul lunii octombrie dacă rămîne pe actuala traiectorie, au avertizat la începutul săptămînii doi oameni de știință din guvernul britanic.
Cei doi au avut o rară intervenție la televizor și au spus că numărul cazurilor de coronavirus se dublează la șapte zile.
Să ai 50.000 de cazuri pe zi înseamnă, o lună mai tîrziu, aproximativ 200 de morți pe zi, au avertizat aceiași specialiști, citați de Washington Post.
Premierul Boris Johnson a reacționat mult mai rapid decît a făcut-o în martie și a anunțat noi restricții. Pentru noi, românii, acestea pot părea banale. De exemplu, taximetriștii, chelnerii, toți cei care lucrează în industria hotelieră trebuie să poarte mască. La nunți pot participa cel mult 15 persoane. Sportul în interior se poate face doar în echipe de 6 persoane.
Iar dacă nici aceste măsuri nu vor da rezultate, Marea Britanie ar putea trece printr-o nouă perioadă de carantină.
„La revedere, Uncle Ben’s! Bine ai venit, Ben’s Original!”
Lupta cu stereotipurile rasiale capătă, zi de zi, noi valențe.
Am aflat despre protestele sportivilor, despre schimbarea titlului unei cărți celebre, iar deciziile companiilor de a înlocui mărci la fel de cunoscute precum cei „Zece negri mititei” par, cumva, o consecință naturală.
Pe scurt, orezul Uncle Ben’s își dă ultima suflare. Va fi înlocuit de anul viitor de Ben’s Original. Doar ambalajul, pentru că sper că nu va sta nimeni să numere dacă într-un săculeț de orez procentul boabelor albe (sau negre, după caz) respectă distribuția planetară a raselor.
Uncle Ben a apărut în 1946 – un personaj imaginar, însă imaginea era reală, era cea a unui cunoscut bucătar și ospătar din Chicago.