1 milion de morți de covid-19. Dar numărul s-ar putea tripla.
Revista Nature marchează atingerea cifrei oficiale de 1 milion de morți de covid-19 pe 28 septembrie. Dar, avertizează Nature, citînd un epidemiolog din Chile, „e foarte posibil ca această cifră să fi fost demult depășită.”
„Multe morți cauzate de virus au trecut nedeclarate, mai ales în țările care nu testează pe scară largă” spune Andrea Gómez Ayora, epidemiolog la Universitatea din Santiago, Chile.
Pe de altă parte, un specialist american spune că „am fi putut evita multe dintre aceste morți”, referindu-se la numărul foarte mare de decese din SUA.
„Obligația de a purta mască ar fi ajutat la reducerea transmisiei” continuă Ali Mokdad, epidemiolog la Institutul pentru sănătate din Seatle.
Revista citează un studiu făcut de specialiști care, în cel mai negru scenariu, prevăd 3 milioane de morți pînă în ianuarie 2021. Desigur, acest scenariu implică ridicarea restricțiilor impuse de majoritatea guvernelor din lumea întreagă privind distanțarea fizică și purtarea măștilor.
(Și un foarte scurt comentariu, care nu se regăsește în Nature: revista nu pomenește nimic despre aceia dintre noi care numesc, în continuare, măștile „botnițe”. Cel mai probabil pentru că Nature citează doar surse științifice foarte temeinic documentate. Dar sigur, cavalerii „libertății fără botniță” își pot construi oricînd propria știință, alături de adepții Pămîntului plat și de teoreticienii conspirației mondiale.)
BP devine neutră din punct de vedere al emisiilor
Una dintre cele mai mari companii energetice din lume, BP, trece printr-un proces major de schimbare: noul CEO are un plan ambițios prin care compania va elimina sau va compensa emisiile de carbon pînă în 2050.
Astfel, BP își reduce afacerile în petrol și gaze și se reinventează: investiții în energia produsă de vînt pe mare, în energia solară și în stocarea cu baterii. De asemenea, compania va instala sisteme de încărcare a mașinilor electrice în benzinăriile sale din SUA.
Specialiștii în economie sînt reticenți. Consideră că e greu pentru o companie care face afaceri cu petrol și gaze de peste 150 de ani să își schimbe radical modelul de business și să aibă succes. Însă conducerea BP pare foarte hotărîtă să schimbe – și nu doar de dragul mediului înconjurător sau al luptei împotriva încălzirii globale – ci și pentru că în viitorul foarte apropiat, energia verde va fi o afacere excelentă.
Un băiețel din Nigeria e condamnat la 10 ani de închisoare pentru blasfemie. Apoi oameni din lumea întreagă se oferă să stea în închisoare în locul lui.
Am tradus și adaptat titlul din Washington Post despre unul dintre acele cazuri care te fac să simți că „make the World a better place” n-a fost doar un ecou în gol.
Copilul de 13 ani a primit pedeapsa de 10 ani de închisoare după ce ar fi făcut comentarii blasfemiatoare către un prieten. Scena s-a petrecut în nordul Nigeriei, într-o regiune guvernată de Sharia – legea islamică.
Avocatul copilului a reușit să facă public cazul în lumea întreagă, iar răspunsul a fost imediat: directorul Memorialului Auschwitz și-a anunțat dorința de a sta el în închisoare o parte din cei 10 ani în locul copilului, invocînd memoria copiilor morți în Holocaust.
Imediat ce a făcut acest anunț, Piotr Cywinski, istoricul polonez director al Memorialului, a început să primească sute mesaje din toată lumea: alți oameni se oferă să stea în închisoare în locul copilului.
„Nu vreau să văd alți copii al căror viitor să fie jefuit” a scris istoricul într-o scrisoare deschisă adresată președintelui nigerian, care a vizitat fostul lagăr în 2018.
Președintele nu a comentat situația.
Însă atenția internațională pe care o capătă povestea băiețelului va pune presiune pe „tribunalele” conduse după legi ce țin de religie.