fbpx

Reguli mai stricte pentru reducerea emisiilor industriale. Cam asta ar fi, pe scurt, ce au discutat și votat europarlamentarii din comisia de mediu a Parlamentului European. Ideea generală ar fi ca toate aceste măsuri să ducă la reducerea poluării și să orienteze instalațiile agroindustriale mari spre tranziția verde.

Această directivă ce se referă la emisiile industriale stabilește norme privind prevenirea și controlul poluării generate de fermele de animale și de emisiile de instalații agroindustriale mari în aer, apă și sol.

Instalațiile reglementate de norme vor putea funcționa doar dacă vor obține cu succes o autorizație, acordată de autoritățile naționale. Există și excepții: unele ferme care vor fi obligate doar să se înregistreze. Totodată, pentru a controla și mai bine poluarea, normele revizuite solicită autorităților naționale să reducă în continuare valorile-limită de emisie de poluanți, pe baza așa-numitelor “cele mai bune tehnici disponibile”, atunci când revizuiesc permisele sau stabilesc noi condiții de autorizare.

Europarlamentarii au susținut propunerea Comisiei Europene de a extinde directiva privind emisiile industriale la instalațiile din industria extractivă (mine), la instalațiile mari care produc baterii (aici există o excepție – instalațiile care asamblează exclusiv module de baterii și pachete de baterii), dar și la creșterea bovinelor la scară mare, precum și la mai multe ferme de porci și păsări. Așadar, în aceste zone, normele directivei se vor aplica pentru prima dată.

În ceea ce privește fermele de animale, s-a votat pentru includerea fermelor de porci și de păsări cu peste 200 de animale vii și a fermelor de vite cu 300 sau mai multe. În cazul fermelor care cresc mai mult de un tip din aceste animale, limita ar trebui să fie de 250 animale vii. Europarlamentarii au propus excluderea fermelor care cresc animale în mod extensiv. Deputații europeni subliniază, de asemenea, importanța de a se asigura că producătorii din afara Uniunii Europene îndeplinesc cerințe similare cu normele UE.

Un punct important este creșterea transparenței, a participării publice și accesul la justiție în ceea ce privește autorizarea, funcționarea și controlul instalațiilor reglementate. Registrul european al emisiilor și transferul de poluanți va fi transformat într-un portal al emisiilor industriale din Uniunea Europeană unde cetățenii vor putea accesa date despre toate permisele UE și activitățile locale poluante.

Ce urmează? Votul final în plenul Parlamentului European (probabil în luna iulie), apoi negocierea cu Consiliul privind legislația finală și ulterior implementarea ei în statele membre.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau