fbpx

Expoziția internațională „Aripa secretă” este acum deschisă pentru toți iubitorii de artă contemporană până în data de 7 noiembrie la Muzeul Național de Artă din Timișoara, cu ocazia celei de-a patra ediții a Bienalei Art Encounters.

Rezultat al colaborării dintre două personalități marcante, curatoarea neerlandeză de origine română, Maria Rus Bojan, și eseistul și poetul Bogdan Ghiu, expoziția este organizată de Fundația Triade și Muzeul Național de Artă din Timișoara în parteneriat cu Fundația Art Encounters, Ambasada Regatului Țărilor de Jos la București și European ArtEast Foundation Londra.

Ediția din acest an a bienalei, intitulată „Our Other Us”, include patru mari proiecte expoziționale, Aripa secretă fiind expoziția invitată a fi prezentată la Muzeul Național de Artă din Timișoara, în organizarea Fundației Triade.

Realizată în strânsă colaborare cu mai multe colecții private de artă din Olanda, de la Londra și Berlin, respectiv colecții private și publice din România, expoziția prezintă pentru prima oară în România artiști consacrați ai scenei mondiale, precum Anselm Kiefer, Marlene Dumas, René Daniëls, Lucassen, Sophie Calle, Sigalit Landau, Vivian Sassen, Yahon Chang și Johannes Helden într-o selecție ce include peste 100 de lucrări semnate de 32 de artiști internaționali și români.

Alături de lucrări realizate de artiști istorici, precum Gherasim Luca, Marcel Broodthaers, James Lee Byars, Ulay, David Robilliard, Mladen Stilinović, Ion Bitzan, Peter Jecza și Octav Grigorescu, respectiv regretata artistă Ioana Nemeș, expoziția include lucrări semnate de marii maeștri ai școlilor de pictură de la Cluj și Timișoara, Cornel Brudașcu, Ioan Sbârciu, Ioan Aurel Mureșan și Constantin Flondor, precum și o selecție semnată de tineri artiști între care îi amintim pe Lucas Arruda, Alin Bozbiciu, Iulia Nistor, Simion Cernica și Kasper Bosmans. Expoziția include și câteva proiecte realizate special pentru această prezentare de către artiști români și străini, precum Nora Turato, Kathrin Schlegel, Traian Cherecheș și Vlad Basarab.

Vernisajul a avut loc vineri, 1 octombrie, și a fost anunțat în cadrul conferinţei de presă de deschidere a bienalei, la casa ISHO din Timişoara, unde prezentarea a fost făcută de către Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters, Diana Marincu, directoarea fundației Art Encounters, Sorina Jecza, președinta Fundației Triade, și curatorii expoziției Aripa secretă, Maria Rus Bojan și Bogdan Ghiu.

Cât privește conținutul expoziției, Aripa secretă își propune o reactivare non-istoricistă, non-muzeală, a puterii artelor vizuale contemporane din perspectiva anilor ‘80 și a poeziei”, după cum anunță textul curatorial. Ea preia titlul volumului de versuri al Marianei Marin (1956-2003), autor definitoriu al Generației ‘80 din România, ce a invocat rezistența morală împotriva totalitarismului prin identificarea cu fragilitatea dublată de putere a Annei Frank.

Construită pe două paliere distincte, Aripa secretă cultivă astfel metafora „ce reunește permanentele arhitecturi exterioare, pe care trebuie să le bricolăm ca să ne ascundem pentru a putea să trăim, și arhitecturile interioare prin care eul nostru istoric își descoperă resurse profunde pe care istoria recentă a artei, în rezonanță cu istoria comună, le produc și ni le pun la îndemână pentru a rezista și a ne reinventa”.

În ceea ce privește structura expoziției, sunt vizibile câteva principii formale și stilistice, prin care se alătură piese importante realizate în anii 1980, ca expresii ale unor discursuri artistice și poetice diferite ce explorează similitudinile și deosebirile dintre diferitele familii de poetici formale și atitudini radical discursive. Înțelegerea lor pregătește astfel terenul pentru o lectură nuanțată a conținuturilor vizuale și poetice contemporane.

„Imaginată ca o structură fluidă ce iradiază pe planuri și direcții multiple, expoziția se articulează ca o țesătură holistică pliată pe dimensiunile poetice de profunzime ale lucrărilor prezentate”.

Și, totuși, care este secretul proiectului?

Răspunsul poate sta în chiar ambiguitatea poeticului, a metaforei folosite, în subtila pendulare dintre ceea ce e prezent și ceea ce e ascuns, dintre evidență și sugestie, în alunecarea jocurilor de limbaj în care vizualul și cuvântul poetic se ating, așa cum aripa unei păsări atinge aerul, unind văzutul cu nevăzutul.

Expoziția include lucrări împrumutate din colecții din Olanda – Defares Art Collection, Eckard, Matthijs Erdman, Paul van Esch, Ferri de Boer, akmo, Janneke and Marc Dreesman -, colecții din România – Muzeul Național de Artă Timișoara, Ovidiu Șandor, Galeria Plan B, Anca și Darius Nath, Dr. Sorin Costina, Colecția Jecza -, și o selecție de piese istorice din colecțiile internaționale Francise Chang și dr. Aeneas Bastian.

Până la data de 7 noiembrie 2021, publicul va putea participa la diverse evenimente adiacente dedicate poeziei contemporane, lecturi, întâlniri și discuții, ce vin în completarea expoziției și care vor tematiza relația simbiotică dintre poezie și arta contemporană.

Locul de întâlnire al artei este Timișoara, oraș ce în anul 2023 va deveni Capitală Europeană a Culturii -, un loc predestinat ca arta să înflorească.

Susținători/Sponsori

Expoziția este susținută de: Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, Administrația Fondului Cultural Național, European ArtEst Foundation London, Ambasada Regatului Țărilor de Jos la București, Consiliul Județean Timiș, LC Foundation, Galeria Plan B, grup Transilvae și MB Art Agency Amsterdam.

Mulțumiri speciale: Ion Bitzan Foundation, Marlene Dumas Studio, Zeno X Gallery, David Zwirner Gallery, Michael Werner Gallery, Marcel Broodthaers and James Lee Byars Estates, Sigalit Landau Studio, Ulay Foundation, Perrotin Gallery, Mendes Wood Gallery, Gladstone Gallery, LambdaLambdaLambda Gallery, Jecza Gallery, Sector 1 Gallery, Suzanne Tarasieve Gallery, Frank Elbaz, Viviane Sassen Studio and Stevenson Gallery, Daria Bojan, Andreas Patsalides.

Partener media principal: EM360 Group

Alți parteneri media: Pepper Office Amsterdam, Transilvania Reporter, Sinteza, Arta, Observator Cultural
zeppelin, igloo, modernism.ro

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau