fbpx

În România funcționează peste o sută de IFN-uri care acordă credite. Cele mai multe dintre ele sunt instituții oneste și reprezintă o alternativă reală la creditarea bancară. Nu toate însă! Ceea ce e periculos, acum, când creditele rapide, cu buletinul, sunt din nou pe val. Despre un adevărat pericol, vorbesc și autorităţile, în speţă oficialii BNR. Așa că românii sunt sfătuiţi să se informeze temeinic înainte de a apela la această variantă simplă și rapidă de creditare, care, nu de puține ori se poate dovedi însă a fi periculoasă și plină de capcane. Sunt cazuri în care se poate ajunge până la executarea silită şi chiar evacuarea oamenilor din propriile case. Atenţie, aşadar! Citiţi cu atenţie toate clauzele şi nu ezitaţi să puneţi întrebări.

La sfârşitul lunii iunie 2017, în România existau nu mai puţin de 147 de instituţii financiare nebancare, conform Registrului General al Instituţiilor Financiare Nebancare al BNR. Iar mai nou, şi firmele se împrumută de la IFN-uri. Şi tot ca noutate, culmea, aceste instituţii au ajuns să reclame la Biroul de Credit mai mulţi clienţi decât o fac băncile. Informați-vă și acționați numai atunci când știți exact în ce vă băgați. Fiți cu ochii-n patru și citiți toate detaliile, puneți întrebări și lămuriți-vă. Iată un check-list simplu și câteva sfaturi utile pe care le aduce în discuție și ANPC-ul:

VERIFICAŢI:

dacă în contract este precizat corect costul total al creditului

suma totală pe care trebuie să o rambursaţi

dacă în contract este menţionată

– dobânda standard + penalizatoare

– dobânda reeşalonării

ipotezele folosite în calculul DAE

dobânda penalizatoare max 3p. standard

alte comisioane decât cele permise (a.36 OUG50/2010)

dreptul de rambursare anticipată

SOLICITAŢI:

un exemplu de calcul DAE reprezentativ

graficele de rambursare egale vs descresc.

dovedirea stingerii obligaţiilor contractuale

NU oferiţi comisionul de admin. în avans / totalitate

www.economielaminut.ro & www.EM360.ro

facebook.com/EconomieLaMinut

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau