Despre securitatea energetică a României și Uniunii Europene pe ansamblu s-a vorbit foarte mult în ultimii ani. Suprapusă cu inițiativa Green Deal, securitatea energetică s-a complicat pe fondul declanșării războiului barbar, de invazie, al Rusiei, în Ucraina. Ne-am trezit brusc vulnerabili, șantajabili mai mult ca niciodată, dependenți de resursele unor actori mondiali cu regimuri dictatoriale și grabnic declanșatori de conflicte militare.
Recent, șefa celei mai importante companii energetice românești făcea afirmații interesante despre securitatea energetică.
Iată ce spunea Christina Verchere, CEO OMV Petrom :
„Sectorul energetic se confruntă cu foarte multe provocări din cauza incertitudinilor geopolitice şi a conflictelor care au loc deja. Suntem într-un climat complet schimbat din cauza pandemiei şi a crizei energetice. Securitatea energetică este mai importantă decât niciodată şi se pare că e nevoie de o criză ca să ne reamintim de importanţa securităţii energetice şi de cât de esenţial este să avem acces la propriile resurse şi să diversificăm resursele (…) Am zis că nu mai acceptăm gaze ruseşti în Europa, am reuşit să scădem importul de gaze la un nivel foarte mic, am reuşit să dăm dovadă de adaptare şi de flexibilitate când a fost nevoie, însă nevoia de energie va continua să crească în lume, atât pentru regenerabile, cât şi pentru gaze. De aceea trebuie să putem participa cum se cuvine la aceste procese ce ne aşteaptă în privinţa securităţii energetice. Pentru România, accentul trebuie să cadă pe producţia internă. România poate să joace un rol regional atât în tranziţia energetică, cât şi în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării. E una dintre puţinele ţări din regiune care are un mix energetic foarte diversificat şi are resurse naturale în mare măsură”, a spus Christina Verchere.
Sunt total de acord că avem un mix energetic avantajos, diversificat. Urmăresc zilnic sursele de energie folosite de România chiar când sunt temperaturi scăzute și văd că predomină hidro, nuclear, hidrocarburi, eolian. Cărbunele a picat pe locul 5. Asta este o veste bună. Din 2027 vom avea și gazele din Marea Neagră.
Și acum întrebările, care sper să nu rămână retorice :
Avem suficiente capacități de stocare gaz în așa fel încât să acumulăm vara ieftin și să vindem iarna scump? Mă îndoiesc.
Avem dotare suficientă pentru Forțele Navale Române în așa fel încât să putem păzi averea de peste 25 de miliarde de euro ce va fi extrasă din Marea Neagră? La fel, mă îndoiesc.
Avem o viteză mulțumitoare pentru terminarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă pentru energie nucleară sigură și în bandă, cum se spune, la vremuri dificile? Iar, mă îndoiesc.
Sper ca toate cele de mai sus să fie teme serioase de reflecție și decizie rapidă pentru cei care sunt responsabili în domeniu și au mai multe poze pe profilul de Facebook decât realizări concrete în mandat.