COMUNICAT RBL, 31.10.2018. Romanian Business Leaders (RBL) avertizează că lipsa de preocupare față de investiții din ultimii aproape doi ani de guvernare reprezintă o slăbiciune care afectează încrederea antreprenorilor în economie și, în același timp, erodează nivelul de trai al angajaților din companiile românești. În opinia antreprenorilor români, efectele reale vor fi resimțite abia peste doi ani și, prin urmare, va fi sacrificat un nou ciclu de guvernare din perspectiva încrederii si a investițiilor în viitor.
Antreprenorii români observă că, în ultimii doi ani, statul român nu a putut da un semnal de optimism în economie, prin realizarea de investiții pe termen lung, ba chiar fiind preferate alocările bugetare supradimensionate către consum. După ce anul trecut nivelul investițiilor publice a ajuns la cel mai mic nivel din istorie, ritmul de creștere a cheltuielilor de investiții este nesemnificativ în 2018.
“Lipsa de investiții ne-a adus într-o situație paradoxală, în care creșterea consumului maschează o realitate economică alarmantă. Investițiile modeste ca pondere în PIB reprezintă un barometru pentru viitorul nivel de trai al cetățenilor. Ne așteptăm ca lipsa investițiilor de acum să fie resimțită abia peste doi ani. Toți contribuabilii români, nu doar antreprenorii, vor plăti pe termen mediu factura cheltuielilor de personal și a asistenței sociale din prezent”, a declarat Dragoș Roșca, președintele RBL.
Anul 2018 ar fi trebuit să fie anul investițiilor publice, dar realitatea statistică și lipsa proiectelor de investiții din economia reală arată de fapt că ultimii doi ani de guvernare sunt ratați din perspectiva investițiilor publice, care se situează la 3% din PIB, adică cel mai scăzut nivel din istoria țării. În plus, ultima rectificare bugetară din septembrie 2018 a tăiat 41,5 milioane de euro din alocările pentru infrastructura de transport. Este o confirmare că statul lasă realizarea investițiilor noi în responsabilitatea mediului privat.
Dacă viitorul este sacrificat prin absența investițiilor, prezentul creează dificultăți mediului de afaceri din cauza birocrației care frânează dezvoltarea capitalului autohton și blochează evoluția profesională a angajaților. Astfel, specialiștii din companiile românești – tot mai greu de recrutat în contextul crizei de personal – sunt blocați în activități care nu produc valoare, ci hârtii cerute de birocrație.
Antreprenorii reuniți în cadrul RBL avertizează, de asemenea, că atitudinea autorităților de stat este nerezonabilă și irațională în unele situații și recomandă ca anumite disfuncționalități să fie corectate printr-un dialog bazat pe încredere între antreprenori și autorități. Spre exemplu, modalitatea de investigare a Consiliului Concurenței ar putea fi îmbunătățită prin consultarea părților investigate încă de pe parcursul investigării pentru a furniza explicații alternative unor elemente de fapt care în viziunea autorității probează o încălcare. În ceea ce privește sancțiunile, baza de calcul este mult mai mare în România față de alte state UE și metodologia Comisiei Europene (CE), care are ca bază de referință cifra de afaceri realizată pe piața relevantă a produsului/serviciului unde s-a produs încălcarea. Ar fi oportună alinierea cu criteriile CE, pentru respectarea principiului proporționalității – sancțiuni adaptabile în raport cu piața relevantă, gravitatea faptei și cu particularitățile făptuitorului.
De asemenea, membrii RBL consideră că este de datoria instituțiilor publice să înceapă campanii de educare în rândul cetățenilor. Un exemplu ar putea veni din partea Autorității de Supraveghere Financiare (ASF), care ar trebui să inițieze o campanie de conștientizare despre faptul că există posibilitatea informării despre ce se întâmplă cu contul individual, prin care cetățenii să afle cât au contribuit fiecare la Pilonul II. ASF ar putea urma astfel o bună practică a membrilor RBL, care își informează angajații despre situația conturilor individuale, în contextul în care între 500.000 de români până la un milion nu știu faptul că au în contul de Pilonul II de pensii suma de 10.000 de lei, fiind convinși că au mai puțin sau deloc.
Ca să evităm o compromitere pe termen lung a competitivității economice, antreprenorii și managerii din RBL cer Guvernului să prioritizeze de urgență investițiile publice și digitalizarea administrației publice și să accelereze dialogul cu mediul privat inclusiv prin preluarea de bune practici ale antreprenorilor și ale organizațiilor non-guvernamentale.
DESPRE RBL
Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru antreprenorii și șefii de companii din mediul de business privat. RBL face România o țară mai bună pentru business și pentru români, prin proiecte care îmbunătățesc educația, antreprenoriatul și buna guvernare în România. Proiectele RBL sunt inițiate și dezvoltate pe bază de voluntariat de cei 200 de membri RBL, antreprenori și executivi de top din România.
Proiectele RBL pentru antreprenoriat urmăresc să dezvolte capitalul românesc și construiesc comunități cu spirit antreprenorial în diferite medii. Antreprenoria construiește o comunitate de 400 de antreprenori scaleup și startup care primesc prin RBL educație și mentorat. Startup Bridge aduce împreună 200 de antreprenori care vor să-și extindă afacerile în piețe internaționale și care primesc prin RBL sfaturi de la cei care au făcut-o deja. RePatriot construiește o comunitate de 5.000 de antreprenori și români cu spirit antreprenorial din diaspora care primesc prin RBL acces la oportunități de parteneriat și investiții în țară. Iar Antreprenorești construiește o comunitate de 100 de antreprenori și români cu spirit antreprenorial din mediul rural care primesc prin RBL mentorat și conexiuni prin care dezvoltă economia comunelor în care trăiesc.
Proiectele RBL pentru educație cresc calitatea profesorilor din România și viitoarele generații de antreprenori. Proiectul MERITO construiește o comunitate de zeci de profesori cu vocație care primesc prin RBL recunoaștere publică și încredere. SuperTeach construiește o comunitate de mii de profesori deschiși la minte care primesc prin RBL inspirație, încredere și acces la bune practici. Iar Vreau să fiu Antreprenor construiește zeci de comunități active de tineri pasionați de antreprenoriat și mii de liceeni care primesc prin RBL inspirație și acces la gândire antreprenorială.