fbpx

Impactul COVID-19 s-a resimțit și asupra instanței de judecată. Cele mai multe săli de tribunal sunt mici și aglomerate, riscul de contaminare fiind extrem de mare. Așa că multe procese s-au suspendat. Pe de altă parte, numărul cauzelor se acumulează, iar riscurile de sănătate nu vor dispărea prea curând, deci vor trebui găsite soluții de a se relua procesele.

Despre acest subiect și nu numai am stat de vorbă cu Romeo Cosma, avocat și fondator al Avocatura.com.

„Decizia de a suspenda procesele de judecată a fost o decizie rațională. E adevărat că sistemul din România a fost mereu deficitar la spații de lucru. Puține instanțe au spații suficiente pentru a-și desfășura activitatea. Vor trebui găsite soluții, pentru că desfășurarea ședinței de judecată tradițională în maniera tradițională, cu prezența părților, cu asigurarea publicității ședinței, nu cred că se mai poate realiza, pentru că există un risc de contaminare în continuare”,

a declarat Romeo Cosma.

Potrivit acestuia, în acest context, când aglomerările dintr-o sală de judecată reprezintă un risc pentru sănătatea publică, începem să ne uităm după soluții în jurul nostru.

El a adăugat că actul de justiție poate fi desfășurat și prin platforme de comunicare online, în care să fie implicați judecătorul și avocații părților.

„Modificările legislative sunt ușor de intuit. E suficient ca în Codul de procedură civilă sau în Codul de procedură penală noțiunea de publicitate a ședinței să fie definită că poate fi realizată și prin intermediul platformelor care asigură comunicarea”,

a explicat avocatul.

Nevoia unor modificări legislative există și probabil există și voința politică pentru a se adopta astfel de modificări. Securitatea sanitară a populației se află în fruntea priorităților și soluții se vor găsi în acest mod, a adăugat avocatul.

„Nu ne aflăm într-o fază în care trecerea activității judiciare în digital să presupună o schimbare de paradigmă radicală și să necesite investiții de la bază. Noi ne aflam oricum într-un proces de trecere și de transformare. Cred că actuala perioadă nu face altceva decât să grăbească implementarea acestor măsuri”,

a completat acesta.

El a analizat și reglementarea de forță majoră și modul în care ea poate fi aplicată în contextul actual, în contractele comerciale.

Despre victoria lui Kovesi la CEDO împotriva statului român

De asemenea, am comentat împreună și despre cea mai „fierbinte” știre a zilei – decizia CEDO de a da câștig de cauză fostului procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, împotriva statului român. Kovesi a intentat procesul după ce Curtea Constituțională a României l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce din funcție.

Despre dreptul la liberă exprimare, liberul acces la justiție am stat de vorbă cu avocatul Romeo Cosma, care ne-a oferit câteva explicații. Urmăriți întreaga discuție pentru a afla mai multe amănunte.

SUBSCRIBE: LA CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE EM360 cu Adi Maniutiu

LIKE & SHARE: PAGINA DE FACEBOOK EM360 Studio

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau