fbpx

Când ceva e prea frumos să fie adevărat, cel mai probabil nici nu e! Chiar dacă informația e deocamdată pe surse, se pare că medicii și profesorii, în cadrul legii salarizării unitare, vor beneficia de o creștere inițială de doar 25% – și nu de 100% în cazul medicilor, respectiv de 50% în cazul cadrelor didactice, așa cum s-a vehiculat inițial. Dincolo de orice decizie politică de a mări veniturile este nevoie de studii de impact și de identificarea clară a surselor de finanțare, astfel încât banii alocați și subordonați unei astfel de decizii să nu fie luați de unde nu trebuie – de la investiții, de exemplu (infrastructură, sănătate, fonduri UE, etc.). Deocamdată, în contextul unei colectări de taxe care nu ține pasul cu creșterea economică, a investițiilor publice mari care se lasă încă așteptate, adunând praf pe hârtii, dar și a fondurilor UE care încă lipsesc (fonduri intens redirecționate în acest exercițiu bugetar către sectorul public – degeaba, pentru că sunt încă prea multe probleme și întârzieri), deși construcția bugetului se bazează pe o absorbție substanțială. Așadar, în tot acest context, spargerea unui balon de săpun nu ar trebui să surprindă. Desigur, pentru moment nu trebuie nici să ne inflamăm degeaba, nici să ne agităm prea tare pentru că am luat deja contact și în ultimele luni cu un guvern al zvonisticii și al unei proaste comunicări bazate pe impuls și pompierism („facem/dregem/creștem…”), mascate în slide-uri frumos colorate. Din păcate toate intențiile/inițiativele au ieșit pe bucăți, fragmentate și scoase dintr-un context economic general, lipsind astfel de argumente sau fundamentare niște deziderate politice (să le numim astfel).

Dacă în toată dezbaterea de până acum, purtată pe marginea acestui nou proiect de lege privind salarizarea unitară în sectorul bugetar, era de găsit într-adevăr un element foarte bun (cel puțin din punct de vedere etic și moral – economic nu se susținea încă sau nu ni s-a spus clar cum s-ar putea susține), și anume insistența cu care se comunicau măririle la medici și la profesori – ei bine, iată, se pare că suna într-adevăr prea bine pentru a fi adevărat. Medicii și profesorii ar fi fost cei mai îndreptățiți la creșteri salariale, adminsitrația și restul sectorului bugetar ar trebui trecute pe un plan secund. De asemenea, în administrație, ar fi fost normal ca măririle să fie însoțite de o reducere drastică a personalului, dublată de o informatizare reală, pe bune, și de măsuri care să-i păstreze doar pe cei mai eficienți și mai productivi dintre funcționari. Nu e deocamdată cazul, despre așa ceva nu se vorbește.

Povestea rămâne pentru moment suspendată în aer și seamănă azi cu un plonjon în apă rece ca gheața. Poate că un contact cu apa rece îi va trezi la realitate și îi va face mai responsabili pe cei ce ar trebui să-și facă temele mai bine, gândind de zece ori și comunicând o dată, clar, răspicat, responsabil și argumentat. Tot apa sper să mai spele și din praful ridicat de agitația actuală, praf care a ajuns în ochii multora.

sursă ilustrații: Lehel Kovacs Illustrations & kolehel.com

www.economielaminut.ro & www.EM360.ro

facebook.com/EconomieLaMinut

  • UPDATE 1, @12.40 pm – 06.06.17

SITUAȚIA PARE ACUM AȘA (SURSE DIN GUVERN): ȘI SĂNĂTATEA ȘI EDUCAȚIA INTRĂ CU CREȘTERILE ANUNȚATE, INTEGRAL DIN 2018, 100% LA SĂNĂTATE, 50% LA EDUCAȚIE. DOAR CĂ NU DE LA 1 IANUARIE CI DE LA 1 MARTIE SAU DIN TRIMESTRUL AL DOILEA 2018. CREȘTEREA DE LA 1 IANUARIE VA FI DE 25%, APOI URMEAZĂ DIFERENȚA. PENTRU RESTUL CATEGORIILOR RĂMÂNE CREȘTEREA ANUNȚATĂ DE 25% DE LA 1.01.18.  ÎNCĂ SE CALCULEAZĂ ȘI SE SIMULEAZĂ… PĂI ACUM CALCULAȚI ȘI SIMULAȚI, DUPĂ CE AȚI ANUNȚAT??? STUDIILE DE IMPACT SE MAI LASĂ ORICUM AȘTEPTATE. ABIA ATUNCI SE VA PUTEA TRAGE O CONCLUZIE CLARĂ!

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau