Distracție sau faliment? Despre vacanțe cu adevărat reușite, cu Adrian Măniuțiu.
Când vine vacanța, redevenim copii. Niște copii alintați, care au numai pofte, chefuri și capricii. Dar, cu spirit de organizare, putem să prevenim cheltuitul excesiv și să obținem mai multă bucurie cu același buget. Câteva sfaturi despre vacanțe frumoase, care să nu ne dinamiteze bugetul, avem de la Adrian Măniuțiu, care a abordat acest subiect în rubrica EM360 a emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani, difuzată la Antena 1.
Ca întotdeauna, multe recomandări utile. Amintim câteva, dar pentru mai multe detalii, te invităm să urmărești înregistrarea.
- Pregătirea se face în avans. Așa, te vei bucura de tarife de early booking sau vei putea da un avans, urmând să plătești în rate, pentru a nu-ți destabiliza bugetul.
- Nu face datorii pentru vacanță. Încearcă să aliniezi dorințele cu veniturile și, mai ales, nu face împrumut la bancă pentru că asta îți va mări costurile. Și durerile de cap.
- Ai grijă la anturaj. Încearcă să-ți armonizezi planurile și așteptările cu cele ale grupului, ca să nu se creeze frustrări și momente neplăcute, când unii vor o anumită experiență, de exemplu, iar alții nu o vor din motive financiare.
- Informează-te privitor la prețurile zonei.
- E bine să „prevezi neprevăzutul”, adică să întocmești un mic buget de rezervă.
- Nu neglija asigurările! Te pot scuti de neplăceri financiare importante. Ia în calcul asigurarea medicală, pierderea bagajelor, incompatibilitatea hotelului cu promisiunea agenției, ratarea cursei de avion.
- Ai grijă să ai și cash la tine. Cel puțin 20% din banii de călătorie e bine să fie cash.
- Cadourile mici sunt adesea inutile, deci suvenirurile pentru colegi s-ar putea să nu fie o idee bună.
În final, o regulă de aur, pe care s-o aplicați, dar și s-o împărtășiți cheltuitorilor din familie: în vacanță e bine să alocăm, de fiecare persoană, echivalentul unui salariu lunar. Mai multe informații utile, în înregistrare.