Invitat: Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR)
România şi-a făcut bancă centrală cu 33 de ani înaintea Statelor Unite ale Americii, acum 140 de ani. Pe 29 aprilie 1880, s-a născut una dintre cele mai importante instituţii naţionale, care a susţinut timp de decenii crearea şi consolidarea statului modern român: Banca Națională a României. Cum sărbătorește acest moment? Prin muncă, ajutând țara să treacă prin această criză.
Despre cum poate sprijini Banca Națională revenirea economică, despre rolul ei în echilibrarea strategică a României, despre amenințări și oportunități, am stat de vorbă, la EM360TALK, cu Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.
„Suntem extrem de activi și de prezenți în piață, mai mult ca niciodată, pentru că am introdus și instrumente noi. Dacă avem posibilitatea ca statul român să se împrumute în acest moment relativ ușor sau relativ convenabil pe piața internă e și datorită faptului că BNR e la rândul ei prezentă pe piața internă, mai prezentă ca niciodată”,
a explicat Dan Suciu.
Principalul instrument acum de intervenție este de creare „a unui mecanism prin care statul se poate împrumuta îndestulător”, a adăugat purtătorul de cuvânt al BNR. Banii sunt necesari în primul rând pentru cheltuielile sociale, inclusiv cele de sănătate sau pentru șomajul tehnic.
„Suntem în situația în care urgența o reprezintă încă sănătatea și nu economia. Suntem într-o stare de urgență medicală, n-am depășit-o, chiar dacă pare că se vede capătul tunelului, dar se vede în depărtare. Dac-o fi acela capătul, și nu un bec aprins. Să sperăm că-i capătul”,
a punctat reprezentantul BNR.
Potrivit acestuia, ceea ce BNR a reușit este să avem un flux constant de bani care vin la Ministerul Finanțelor Publice, o stabilitate a cursului de schimb și o scădere a dobânzilor.
„Dobânda ROBOR la 3 luni e 2,50%, de bună bucată de vreme stă la nivelul acesta. Cam acesta e maximul ce se poate obține în condițiile date – stabilitatea cursului, scăderea dobânzilor și un flux permanent de bani pentru MFP”,
a completat Dan Suciu.
Care va fi impactul majorării pensiilor cu 40% în toamnă asupra ratingului de țară și posibilității statului de a lua credite, cât de mult se poate împrumuta statul și cu ce efecte, aflați în discuția pe larg.
EM360TALK este o co-producție între EM360 Studio și Revista Economistul, o componentă a colaborării dintre Adrian Măniuțiu și Daniel Apostol. EM360TALK poate fi urmărită și la PROFIT TV.
SUBSCRIBE: LA CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE EM360 cu Adi Maniutiu
LIKE & SHARE: PAGINA DE FACEBOOK EM360 Studio