fbpx

Când banii nu ajung, ai doar două variante: să câștigi mai mult sau să cheltuiești mai puțin. Ușor de spus, nu? Sunt însă modalități prin care, uneori, e și ușor de făcut. Bine, nu totul, ci câteva lucruri care, puse împreună, să te ajute să-ți gestionezi bugetul mai ușor. În continuare, îți vom oferi sfaturi care să te ajute să ai mai ușor grijă de bugetul tău, dar și resurse pentru o gestionare mai eficientă. La urma urmei, banii nu cresc în copac, dar îi aruncăm pe fereastră, de cele mai multe ori fără să ne dăm seama.

BONUS: Cum îi facem și pe cei mici să fie responsabili financiar?

Desigur, este important să îi responsabilizăm și pe cei mici, ca să nu mai ajungă, adulți fiind, în situații haotice, de blocaj financiar. Știm că cei mici primesc bani, fie de la părinți, fie de la bunici sau poate la sărbători sau la colindat, de ce nu. Sau de la vreo mătușă plecată în străinătate, care nu i-a mai văzut de mult.

În cazul lor mergem pe joc și avem așa: 3 borcane sau 3 plicuri, ce vă este mai la îndemână. Fiecare plic, să spuneam, va reprezenta o categorie spre care se îndreaptă banii și avem așa: 50% visuri mari, 40% mici bucurii, 10% fapte bune. Apoi exercițiul poate continua.

SFATURI PRACTICE PENTRU A-ȚI PROTEJA BUGETUL

  • 1. Lăsând o fereastră deschisă pentru o perioadă îndelungată, de 12 ore să zicem, în timp ce încălzirea este pornită, pierdeți energie cât pentru a conduce o mașină 40 de kilometri.
  • 2. Schimbarea electrocasnicelor vechi cu altele noi și eficiente energetic, ar putea duce la economii de până la 4.000 de lei pe toată durata lor de viață.
  • 3. Dacă gătiți cu capacul pus pe oală vă puteți reduce atât consumul de energie, cât și factura. Luați în considerare o plită cu inducție: crește eficiența cu până la 80%.
  • 4. Înlocuiți becurile incandescente cu unele LED, care utilizează doar 10% din energia electrică pe care o consumă cele clasice.
  • 5. În zilele toride, trageți draperiile și jaluzele pentru a opri razele soarelui.
  • 6. Scoateți electrocasnicele și prelungitoarele din priză atunci când nu sunt în uz.
  • 7. Nu așteptați nici momentul potrivit, nici sume colosale pentru a începe să economisiți sau să investiți. Puteti porni chiar și de la 100 de lei pe lună.
  • 8. Gândiți-vă că e mult mai bine să începeți din timp. Nu este niciodată prea devreme și ar fi eronat să vă gândiți că e OK să lăsați economiile și investițiile pe mai tărziu.
  • 9. Țineți minte că disciplina financiară și răbdarea sunt ingredientele principale ale unui buget echilibrat, care, în timp, vă va aduce bunăstarea.
  • 10. Nu așteptați momentul glorios în care veți da lovitura și toate grijile voastre financiare or să dispară, ci munciți în fiecare zi la asta, începând de azi.

*Campanie multimedia de educație financiară realizată de asociația Big Dream Media cu sprijinul Provident Financial Romania și Photomedia EM360, în colaborare cu portalul sigurantafinanciara.ro.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau