Cele două ediții ale Programului Start-up Nation au avut o rată de succes de 70%, iar dintre acestea, la finalul anului trecut, 90% încă erau în activitate. Unul dintre marile beneficii ale acestui proiect a fost crearea unui număr de 45.000 de locuri de muncă, cele mai multe dintre ele fiindu-le dedicate tinerilor.
Din păcate, a 3-a ediție Start-up Nation întârzie să fie lansată. De la începutul anului, până în prezent au fost vehiculate nu mai puțin de 3 termene, toate ratate, pe fondul perioadei aglometate de la STS. Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, speră însă ca la începutul verii programul să fie în sfârșit lansat. În cadrul conferinței „vorbIMM despre Start-up Nation 2022”, organizată de CNIPMMR, el a vorbit și despre noutățile din acest an.
Dintre acestea, Florin Jianu, Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, a ținut să sublinieze importanța introducerii criteriului de punctaj pentru brevetele de invenție.
Deși este conștient că anul acesta nu vor fi într-un număr foarte mare, semnalul este foarte puternic, pentru că încurajează și oficializează inovația tinerilor. Este adevărat că procesul obținerii unui brevet este unul de durată și destul de costisitor (în medie 1.500 de euro), însă reprezentantul mediului de afaceri a explicat că este o cheltuială eligibilă și i-a mai sugerat ministrului Cadariu că poate acesta nu trebuie deținut în momentul aplicării, ci, eventual, obținut ulterior.
Camelia Taină, Directorul General al Direcției Generale Antreprenoriat și Programe de Finanțare din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului a făcut o serie de lămuriri și cu privire la criteriul de punctaj privind componenta verde. Ea a explicat în cadrul Conferinței „vorbIMM” că toate echipamentele eligibile acestei categorii vor fi publicate, astfel încât orice aplicant va putea știi exact ce să aleagă.
La fel se întâmplă și în cazul pachetului pentru digitalizare. Aici însă diferența este că pachetul în sine de digitalizare este obligatoriu, și nu doar anumite cheltuieli.
Foarte important este că deja băncile partenere în program sunt pregătite și sunt deschise să le ofere tot sprijinul viitorilor antreprenori care vor să aducă plus valoare economiei, mai ales că aceștia sunt din ce în ce mai mulți. Și statisticile arată că anul trecut s-a înregistrat un record al volumului de finanțări.
„vorbIMM despre Start-up Nation 2022” a fost un eveniment realizat de CNIPMMR, susținut de Banca Comercială Română și Banca Transilvania. Partener media: EM360.