fbpx

Facem astăzi o tură printre câteva filme motivaționale. Niște exemple de povești ale unor oameni căzuți de pe un piedestal în haul disperării financiare, dar care au reușit, cumva, să regăsească o cale de întoarcere. Elementul comun al filmelor propuse mai jos este DISCIPLINA, ceea ce pe unii dintre noi, sigur, ar putea să îi încurce foarte tare, în timp ce pe alții i-ar putea motiva pentru o schimbare de comportament.

1. ÎN CĂUTAREA FERICIRII – The Pursuit of Happyness (2006), cu Will Smith

Este povestea unui bărbat care ajunge pe străzi după ce rămâne fără job, cu tot cu un copil de 5 ani. Cei doi ajung să doarmă în toaletă, la metrou sau pe unde apucau și să mănânce la cantina săracilor. Bărbatul era, în schimb, foarte bun la matematică și voia să vândă niște scanere ortopedice, doar că nu mai prezenta credibilitate. A reușit până la urmă, cu multă perseverență, să ajungă la un interviu, iar compania i-a propus  să vină o perioadă de 6 luni în practică fără să primească, în schimb, vreun ban, dar pentru el a fost însă ocazia perfectă pentru a-și reconstrui credibilitatea.

CITATE DE REFERINȚĂ:

“Nu lăsa pe nimeni, niciodată, să-ți spună că nu ești în stare să faci ceva. Nici măcar pe mine! Dacă ai un vis, trebuie să-l protejezi. Când unii oameni nu sunt ei în stare să facă ceva, îți vor spune și ție că nu ești în stare să faci acel lucru. Să nu-i asculți. Dacă îți dorești ceva, du-te și obține-l! PUNCT!”

“Lumea e o stridie, depinde de tine să știi cum să o deschizi pentru a găsi perla!”

2. BROKERII APOCALIPSEI – THE BIG SHORT (2015), cu Christian Bale

Este povestea lui lui Michael Burry, care a creat conceptul de SHORTING la scară mare. A creat instrumente financiare prin care a pariat pe căderea pieței în timpul crizei din 2007-2008, într-o perioadă în care toată lumea, inclusiv cei fără job, primea credite și își cumpăra câte 3-4 case. Practic era o bulă artificială, cu cifre măsluite de către Lehamn Brothers în cârdășie cu anumite companii de rating. Personajul principal a pariat însă împotriva pieței, mergând pe variant corectă de calcule.

CITATE DE REFERINȚĂ:

“Nimeni nu vede bula, de aceea se numește bulă.”

“Nu e ceea ce nu știi ce te bagă în probleme. Ceea ce te bagă în rahat e ceea ce știi, dar, de fapt, nu e așa!”

“Adevărul e precum o poezie. Păcat însă că poezia nu place multora.”

“Dacă sunt dator cu bani cuiva, sunt gata să uit, daca sunt și ei!”

3. LUPUL DE WALL STREET – Wolf of Wall Street (2013), cu Leonardo di Caprio

O poveste cinică despre lăcomie și despre cum dacă e prea frumos ca să fie adevarat, probabil, nici nu e adevărat, dar și despre muncă multă și pricepere.

Povestea lui Jordan Belfort, care este arestat, dar eliberat după doar 2 ani, pentru că devine informator al FBI. După acest episod începe să țină seminarii și workshopuri de vânzări. Înflorește din punct de vedere financiar, dar se prebășește în ziua istorică cu cea mai mare scădere a Bursei. După ce “își linge rănile” are tăria să revină în business și să își reconstruiască “imperiul”.

CITATE DE REFERINȚĂ:

“97% dintre cei care renunță și abandonează ajung să lucreze pentru cei 3% care nu renunță niciodată.”

“Munca concentrată și dedicată va învinge de fiecare dată talentul!”

“Nu e nimic nobil în a fi sărac.”

“Îndrăgostiți-vă doar de cei care vă adoră nebunia, nu de cei care vă vor normal.”

“Atunci când trăiești după standardele sărăciei, pe care le accepți, îi bușești și le faci rău tuturor celor pe care îi întâlnești pe drumul tău, în special, celor pe care îi iubești.”

4. FONDATORUL – The Founder (2016), cu Michael Keaton

Este povestea lui Ray Kroc și a celui mai mare lanț de fast food care a revoluționat industria pentru totdeauna. Avea 52 de ani când a început să construiască ceea ce s-a transformat într-un imperiu, cu 1.600 de restaurante, în peste 50 de state, și o cifră de afaceri de 12 miliarde de dolari. Este, poate, mai mult o poveste despre Real Estate, decât despre HORECA.

CITAT DE REFERINȚĂ:

“Acum știu și ce vă gândiți. Vă întrebati cum naiba, un tip de 52 de ani, care e comisvoiajor și care vinde aparate de milkshake, a reușit să construiască un super imperiu de 1.600 de restuarante, în 50 de state americane și alte 5 țări străine, toate cu un venit cumulat de peste 700 de milioane de dolari. Vă întrebați nu-i așa? Vă răspund într-un cuvânt: CONSECVENȚA / PERSISTENȚA.”

5. INSIDE JOB (2010) – documentar

Este un film documentar, care a câștigat chiar și Oscarul, cu actori reali ai crizei financiare din 2008. Regizorul Charles Ferguson spune că filmul este despre „corupția sistemică a Statelor Unite de către industria serviciilor financiare și consecințele acesteia”. Documentarul explorează modul în care schimbările în mediul politic și practicile bancare au contribuit la crearea crizei financiare.

CITAT DE REFERINȚĂ:

“De ce un inginer financiar să fie plătit de 100 de ori mai mult decât un inginer care face poduri? Podurile rămân și peste 100 de ani, pe când visele construite din inginerii financiare se transformă deseori într-un adevărat coșmar, pentru care oamenii mai trebuie să și plătească!”

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau