fbpx

5 MOTIVE PENTRU CARE DOLARUL A AJUNS LA PARITATE CU EURO ȘI 5 MOTIVE PENTRU CARE ÎȘI VA MENȚINE POZIȚIA

Euro a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii. Deja este o știre ca a împânzit canalele de știri și internetul. Dar să vedem de ce s-a întâmplat acest lucru și, mai ales, cum de a reușit Dolarul să ajungă la partitate cu moneda europeană.

Rusia amenință să taie aprovizionarea cu gaz a Europei și chiar dacă nu o va face, sancțiunile și embargourile impuse Rusiei anunță o iarnă foarte grea pentru Europa. Cu alte cuvinte, o posibilă criză energetică ce ar putea afecta siguranța aprovizionării cu energie duce la șubrezirea monedei Euro.

Nu putem ignora sub nicio formă războiul Ucrainei cu Rusia care are loc la granița Uniunii Europene și care este normal să ne afecteze și din punct de vedere financiar. Așa că să nu ne mire că Dolarul, care este departe de acest conflict, își consolidează poziția. În plus, Statele Unite sunt oricum obișnuite cu războaiele deci nu “se pierd” așa ușor.

De asemenea, suntem după 2 ani în care s-au pompat bani foarte mulți în economie, în timp ce producția a stagnat. Iar când cererea devine mai mare decât oferta prețurile automat cresc și banii își pierd din putere. Vorbim așadar de o inflație accentuată care nu avea cum să nu afecteze Euro (aici, e doar aparent un joc cu sumă nulă între Europa și SUA – pentru că și piața americană e gâtuită de inflație – deoarece intervine balanța comercială între cele două piețe, reiau mai jos).

În al patrulea rând în Europa vorbim și despre o potențiala criză alimentară. Importurile de cereale care veneau din Ucraina și Rusia (deci, iată, din nou războiul) sunt puse sub semnul întrebării, bunurile noastre devin ieftine pentru piața din SUA, în vreme ce bunurile americane devin din ce în ce mai scumpe pentru noi. În felul acesta, cu importuri mai ieftine din Uniunea Europeană, Statele Unite reușesc să compenseze puțintel inflația lor, iar acest lucru le întărește automat și moneda.

Acum, de ce credem că Dolarul își va păstra poziția în continuare sau chiar va continua să crească?

În primul rând, comerțul internațional este dictat de SUA, apoi datoria lor este foarte mare către China, către zona din golf și către Europa, așa că niciuna dintre aceste puteri nu va lăsa Dolarul să scadă, pentru că ar pierde ele foarte mulți bani. Să nu uităm și de controlul tehnologic și cel militar, care se află tot în curtea americanilor, deci slabe șanse să se destabilizeze prea ușor economia lor. Ca să nu mai spunem că SUA are un singur interes național, în vreme ce în Uniunea Europeană interesele naționale sunt multiple, iar acest lucru are efect asupra monedei Euro.

Așadar, cu aceste argumente solide cred că toți înțelegem de ce am ajuns la paritate, dar și de ce Dolarul va fi din ce în ce mai puternic.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau