fbpx

Dacă până acum ceva timp profilul antreprenorului român era destul de calculat și predictibil, adică bărbat, la 45 de ani, căsătorit, cu 2 copii, tinerii au arătat că au putearea să schimbe orice.  Chiar și profilul acesta, pentru că vârsta celor dornici să facă business este din ce în ce mai mică. Dar asta vine însă la pachet cu noi provocări, pentru că tinerii nu dispun de bani la început.

Aici intervine rolul fundamental al programelor de finanțare care sprijină antreprenoriatul. Informațiile despre acestea nu sunt însă centralizate la nivel guvernamental, așa că Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), a organizat o conferință prin care au identificat „Sursele de finanțare pentru tineri antreprenori în 2022”.

Portavocea mediului antreprenorial din România, Florin Jianu, președintele CNIPMMR, a făcut o scurtă trecere în revistă a câtorva dintre programele pe care le vor avea antreprenorii, tineri sau seniori, la dispoziție. A venit însă și cu câteva precizări importante și anume că ar putea fi introdusă o cofinanțare de 10-15% în programul Start-up Nation. Nu pentru a reduce numărul antreprenorilor eligibili, ci pentru a îi responsabiliza, spune el.

Spune, totuși, că este conștient că la vârste fragede în antreprenoriat este posibil ca tinerii să nu dispună de fonduri pentru cofinanțare, însă trebuie găsită o variantă alternativă pentru stimularea lor de a-și dezvolta afacerile.

Și Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, întărește nevoia de responsabilizare a tinerilor. Pentru că mai bine de 70% dintre cei finanțați cu câte 40.000 de euro în programarea 2014 – 2020 au abandonat afacerile. În plus, ministrul a anunțat și sumele care vor fi puse la bătaie în următorul exercițiu financiar pentru cei interesați de ajutor din partea statului.

Și poate unul dintre cele mai râvnite programe de finanțare dedicate tinerilor, Start-up Nation, ar putea începe în primăvară.

4 dintre programele de finanțare însumează 17 miliarde de euro și ar putea fi lansate la începutul celui de-al doilea trimestru, a anunțat Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Băncile vor să fie și ele un partener în tot acest proces de înflorire a antreprenoriatului și vin cu mai mult decât suport financiar.

Evenimentul „Sursele de finanțare pentru tineri antreprenori în 2022” a fost organizat de Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România, cu sprijinul partenerilor CNIPMMR, BCR, Semnatura electronica, Prime Dash, Atelierele Ilbah, Fabrica de pavele, Best Cleaning Experts si Taxely Finance și al partenerilor media: EM360, Bursa, Capital, Financial Market, start-up.ro, StartupCafe.ro.

PTIR este singura organizație patronală reprezentativă a tinerilor întreprinzători la nivel național. Rolul PTIR este de a susține, apăra și promova interesele profesionale, economice și sociale ale tinerilor întreprinzători din România.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau