fbpx

Piața muncii se afla într-o continuă schimbare. Conform unui studiu recent, 43% dintre angajați sunt dispuși să renunțe la locul actual de muncă pentru un salariu mai mare, condiții mai bune și flexibilitate. Însă, realitatea ne arată să telemunca în exces deja începe să le dăuneze afacerilor.

Nu mai departe de acum câteva zile, Elon Musk lansa un mesaj destul de tăios la adresa angajaților lui care nu voiau să revină fizic la muncă: “Considerati că aveți alt loc de muncă.”.

Ce trebuie înțeles este că sunt industrii care nu pot crea valoare adăugată de la distanță, prin telemuncă. Suntem în era tehnologiei și a inovației și desigur că ne așteptăm ca o bună parte dintre joburile actuale vor fi înlocuite de roboți. Pe unii îi sperie ideea aceasta, pentru că se tem că vor rămâne fără o sursă de venit, în timp ce pe alții îi motivează, determinându-i să își caute poziții sau să își dezvolte calități care nu pot fi înlocuite de tehnologie.

Totuși, firescul evoluției ne arată că în următorii 7-8 ani o parte dintre meserii vor dispărea, indiferent de ce am face noi, iar printre ele se numără: casier, șofer de tir sau de taxi, manipulator în depozit, agent de turism sau funcționar bancar.

Și, dacă stăm să ne gândim dispariția acesor job-uri a început deja de ani buni și o resimțim în viața noastră de zi cu zi. De exemplu, băncile încep să își închidă operațiunile cu cash, bazându-se din ce în ce mai mult pe ATM-uri, la supermarketuri mergem la roboțel să ne scanăm produsele și apoi să le plătim. Deci, cum spuneam, dispariția unora dintre job-uri este inevitabilă.

Cum ne putem asigura însă stabilitatea unui loc de muncă? Prin cele 5 F-uri esențiale care trebuie să caracterizeze un angajat de neînlocuit: Focus, adică să fie pasionat și atent la meseria lui, Fast, care poate accepta rapid schimbărie și nu se panichează, Flexibil, care se adaptează ușor și caută soluții inovative, Fearless și Fun. Căci, nu-i așa, ce performanțe poți avea dacă nu muncești și de plăcere?

Și mai este un trend care începe să se dezvolte din ce în ce mai mult în companii: intraprenoriatul. Intraprenorii sunt acei angajați care pot să construiască, să dezvolte independent proiecte în interiorul companiilor pentru care lucrează. Iar antreprenorii sunt din ce în ce mai avizi după astfel de oameni foarte, pentru că în timp ce antreprenorul creează schimbare, intraprenorul creează valoare. Ei conduc și inovează împreună.

Vorbim în cazul lor de o relație construită și bazată pe încredere. Poate vă vine greu să credeți, dar de foarte multe ori pentru un angajator este mai importantă încrederea decât performanța unui angajat.

Și uite așa trecem de la “Political Correctness” la un nou termen care o să vegheze asupra resurselor umane, și anume “Contagiunea emoțională”. Asta presupune să îți arăți slăbiciunile în fața celor slabi pentru a-i ajuta să se ridice. Ca o concluzie, fiți pregătiți pentru necunoscut, tratați lucrurile cu calm și încercați să învățați cât mai mult. Și foarte important, strângeți în jur oameni care vă încarcă, nu care vă descarcă.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau