fbpx

Sistemul de pensii se apropie, în lipsa unui update urgent, de un colaps garantat. Nu e însă o problemă națională a României, e una la nivel european, ba chiar la nivel global. Deficitele sunt în creștere și tot mai greu de acoperit prin subvenționări orizontale. Sistemul după care încă ne ghidăm azi a fost gândit în anii ’60 și a fost construit pentru a plăti pensionarilor o rentă pe o perioadă de 5 până la maximum 8 ani. Între timp acest interval s-a dublat. Și nu doar că speranța de viață e într-o continuă creștere, și natalitatea e la minime istorice.

Dacă nu facem nimic, până în 2050 deficitul global al sistemului de pensii va atinge 400 trilioane USD – sum reprezintă de câteva ori valoare economiei mondiale de azi. E clar că sistemul trebuie regândit, deja se lucrează intens. Una din soluții e creșterea vârstei de pensionare (în corelare cu creșterea speranței de viață) astfel încât pensia să fie plătită tot pentru un maximum de 5-8 ani; dar nu e cea mai importantă. Sunt și alte puncte interesante și soluții care pot face diferența, iar ele țin doar de fiecare dintre noi. Aflați în acest video despre ce este vorba. Despre cum funcționează sistemul de pensii și care sunt diferențele esențiale între piloane, AICI.

www.economielaminut.ro & www.EM360.ro

facebook.com/EconomieLaMinut

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau