V-ați gândit vreodată că bullying-ul nu este doar o simplă joacă între copii sau o glumă, așa cum e percepută de mulți dintre noi adulții, ci, este un fenomen ce lasă urme adânci și traume de neimaginat în rândul celor mici?
Din păcate, România se află pe locul trei la capitolul bullying la nivel european, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sănătații, iar de cele mai multe ori, copiii îndură și suferă în tăcere, pur și simplu pentru că le este frică sau rușine să povestească prin ce trec.
Și totuși, care este realitatea în sistemul educațional românesc?
Haideți să urmărim împreună cazul unei tinere, care povestește calvarul prin care a trecut, încă de la grădiniță, timp de nouă ani. Traumele ei sunt atât de mari, astfel încât acum, de frica de a nu fi agresată verbal sau fizic, nu poate să meargă pe stradă fără căști în urechi. Cel mai grav este faptul că, aceste experiențe dureroase s-au petrecut sub ochii profesorilor, exact în locul în care un copil ar fi trebuit să se simtă în siguranță, la școală. Cu toate acestea, unitatea de învațământ nu i-a oferit niciun sprijin și a tratat această problema ca fiind ceva normal, mai mult, fetita era sfătuită să înțeleagă atitudinea agresivă din partea colegilor săi și să le tolereze comportamentul violent. În acel moment, aceasta a realizat că singura ei scăpare ar fi fost mutarea la altă școală, însă, ce a urmat este greu de imaginat.
Cum a reușit sa iasă din această experiență traumatizantă și cât de tare a afectat-o?
Îi vom urmări povestea în emisiunea Arta Combaterii Discriminării, alături de doamna avocat Dana Busini, domnul profesor Marcel Bartic și reprezentante ale Consiliului Municipal al Elevilor din București.