fbpx

Am tot vorbit despre gazele din Marea Neagră, nu că ar fi un subiect epuizabil, dar de foarte multe ori, în funcție de interlocutori, apar perspective și informații noi. S-a întâmplat și la cea mai deventă discuție din studioul EM360, unde l-am avut invitat pe Ionuț Ciubotaru, Vicepreședinte pentru Dezvoltarea Afacerii, OMV Petrom.

Printre muuulte altele, spre exemplu nu știam că între gaze și criptomonede există o legătură. Așa-i că devine interesant?

O companie foarte mare din Statele Unite ale Americii, care exploatează rezerve foarte mari de gaze de șist, pentru că nu au suficient consum, încearcă să construiască fabrici de procesare a gazului pentru a-l transforma în energie electrică și să mineze criptomonede.

Și dacă tot am ajuns aici, ar mai fi ceva de punctat. Lumea nu știe că gazul luminează România. La propriu, pentru că energia electrică se face din gaz. Chiar și renumitele deja mașini electrice au nevoie tot de gaz. Și atunci, se pune întrebarea:

În contextul în care lumea încă are nevoie de gaz, cum arată o tranziție coerentă către decarbonare? Stă în picioare ambiția de neutralitate a Uniunii Europene pentru 2050?

Ei bine… “Graba strică treaba!”. Sunt riscuri dacă apeși necontrolat pedala de accelerație și asta ne și poate costa foarte mult. Ionuț Ciubotaru ne-a explicat de ce grăbirea traziției va apăsa foarte tare pe facturile oamenilor. Pe de altă parte, în loc să dăm bani în plus, am putea lua, de pe urma exploatării resurselor pe care le avem în adâncuri.

“Gazul din Marea Neagră, exploatarea lui, ar putea aduce statului undeva la 26 de miliarde de dolari, prin investiții. Dacă nu vom exploata aceste resurse vom ajunge în 2030 să importăm undeva la 50% din necesarul României.“

Ionuț Ciubotaru, Vicepreședinte pentru Dezvoltarea Afacerii, OMV Petrom

Ne îndreptăm, desigur, către o energie mai curată, pe care ne-o dorim toți, dar cumpătarea este cuvântul de ordine. Tehnologiile trebuie abordate cu echilibru, altfel riscăm să cădem din lac în puț. Apropo, știți care este cea mai bună metodă de a “sechestra” carbonul de care fugim? Răspunsul ascunde un adevărat paradox… Vă lăsăm să în descoperiți emisiunea de mai jos.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau