fbpx

Invitat: Răzvan Nicolescu, partener Deloitte, fost ministru al Energiei și fost șef al Agenției Europene de Reglementare în Energie

Invitat: Generalul (r) Adriean Pârlog, fostul adjunct al Direcției de Informații Militare

Zeci de mii de locuri de muncă ar putea fi afectate în România, din cauza ieftinirii drastice a petrolului

Evoluția din ultimele zile a cotațiilor petroliere – care au ajuns la valori negative în SUA și au coborât sub pragul de 20 de dolari pe baril, în Europa – nu e un motiv de bucurie pentru România, unde industria de petrol și gaze este printre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. Zeci de mii de locuri de muncă pe plan local ar putea fi afectate dacă situația va continua, avertizează Răzvan Nicolescu, partener Deloitte, fost ministru al Energiei.

Dacă, de regulă, scăderea prețurilor la petrol e un motiv de bucurie pentru consumatori, de data aceasta reducerea e atât de mare, încât e o mare problemă pentru noi toți.

„Mai ales pentru industrii ca ale noastre, cu câmpuri mature, cu sonde multe care au costuri de producție ridicate, din punctul meu de vedere orice e sub 25 dolari pune industria locală sub o mare presiune”,

a declarat Răzvan Nicolescu, în cadrul emisiunii EM360TALK.

Atunci când e afectată o industrie atât de puternică și strategică pentru România, cum e cea energetică, dincolo de veniturile mai mici virate la bugetul de stat, ea poate afecta în lanț, pe orizontală, și alte industrii.
Riscurile cele mai mari acum sunt pe segmentul de rafinare, iar statul trebuie să ia măsuri urgent să sprijine rafinăriile locale, ca să nu fie oprite.

O nouă criză generată de Covid-19: criza nervozității sociale globale

Pandemia Covid–19 a generat, concomitent cu criza economică globală, o alta despre care s-a vorbit prea puțin, dar foarte puternică: criza nervozității sociale. Este o nouă tensiune dinspre electorat, dinspre cetățeni, care riscă să devină un butoi cu pulbere din ce în ce mai greu de controlat, spune Generalul (r) Adriean Pârlog, fostul adjunct al Direcției de Informații Militare, invitat la EM360 TALK.

Acesta a explicat că sunt țări care au trecut de vârful pandemiei, dar înregistrează o stare de nervozitate socială extrem de greu de risipit în viitor.

De exemplu, în cele mai mari două orașe ale Chinei – Beijing și Shanghai –autoritățile locale încearcă să îndemne populația să revină la viața normală. Chinezii de rând nu renunță însă la mască, nu au apetit de a intra în magazine, restaurante, cafenele, locuri publice.

„Acest sentiment de anxietate e foarte prezent într-o țară care a cunoscut efecte devastatoare”, a adăugat Adriean Pârlog.

Renunțarea la statul minimal și noua normalitate

Un lucru pe care nu cred că vom mai avea șansa să îl experimentăm în viitor este starea de liniște comparabilă cu cea dinainte, atât în mediul urban, cât și în cel rural.

„Este începutul unei semi tragedii – în sensul că orașul va experimenta anxietatea legată de perspectiva repetării unei șederi îndelungate în spațiu închis. În zona rurală, este vorba despre anxietatea legată de distanța lungă față de spital, primul loc unde poți beneficia de ajutor calificat”,

a adăugat fostul adjunct al Direcției de Informații Militare.

Un alt element de noutate indus de criza COVID-19 este renunțarea, pentru un anumit interval de timp scurt spre mediu, la conceptul de stat minimal.

„Cred că vom reconsidera cu toții nevoia de a reconsidera statul ca singurul furnizor real de securitate la nivelul unei țări. Cred că va păli sintagma conform căreia statul este cel mai prost administrator. Dacă este, trebuie să facem din stat ce au făcut țările scandinave”.

EM360TALK este o co-producție între EM360 Studio și Revista Economistul, o componentă a colaborării dintre Adrian Măniuțiu și Daniel Apostol. EM360TALK poate fi urmărită și la PROFIT TV.

SUBSCRIBE: LA CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE EM360 Studio

LIKE & SHARE: PAGINA DE FACEBOOK EM360 Studio

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau