fbpx

De la grecii antici avem multe: teoreme, democrația și o mulțime de cuvinte pe care să le combinăm pentru a desemna realități și…afecțiuni. Astăzi, la Neatza cu Răzvan și Dani, Adrian Măniuțiu a vorbit despre stresul pe care-l dau banii, formele pe care le poate lua și despre ce putem face.

Cuvinte noi despre durerile de cap financiare

„Chrometo” sau „chermato” înseamnă în greacă „bani”. „Fobie” știm că înseamnă „frică”, dar foarte interesant este că în mitologia greacă, Phobos și Desmos erau fiii gemeni ai zeului Ares, zeul războiului. De unde și intensitatea cu care ne trăim temerile.

Am aflat astăzi că există chermatofobie, o boală ce afectează 5% la nivel global și care se referă la o teamă de a avea bani, de a-i gestiona, de a cheltui și de a-i genera. Termenul a devenit mai uzitat odată cu aparția ideei de „faliment” personal. Poate părea o fiță, dar această frică poate conduce la depresie, tulburări de odihnă etc.

Probleme și rezolvări

După cum știi, Adrian Măniuțiu este omul soluțiilor, așa că ne-a prezentat și cum putem ține stresul financiar sub control. Zicem pe scurt, pentru că detaliile te lăsăm să le afli din înregistrare.

Așadar, dacă observi tendințe spre anxietate aduse de bani, acestea pot fi controlate prin, ei bine, DISCIPLINĂ:

1. Fă-ți bugetul realist și transparent ca să știi pe ce bani te bazezi.

Cu alte cuvinte, fii ordonat și nu-ți oferi singur surprize neplăcute din punctul de vedere al bazei de cheltuieli pe care o ai la dispoziție.

2. Nu face datorii.

Totuși, e nevoie uneori să împrumuți bani. Dar, ai grijă ca acestea să nu fie pentru îndeplinirea unor dorințe. Nu fi prea indulgent cu tine, nu ceda presiunii grupului! În cazul în care e nevoie să împrumuți, prioritizează datoria. Pentru liniștea ta și pentru a nu pierde alți bani, prin penalități.

3. Fii realist când anticipezi veniturile.

Proiectează veniturile și alocă-le un procent de probabilitate a realizării acestora. Te invităm să urmărești înregistrarea ca să vezi cum se face asta concret.

Te invităm să urmărești înregistrarea.

În cazul în care banii îți provoacă o tulburare puternică, gânduri repetitive, senzații fizice neplăcute etc., te rugăm să cauți ajutor de specialitate.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau