fbpx

Invitat: Eugen Dijmărescu, economist, fost ambasador, fost ministru, fost viceguvernator BNR

Cât de mare este acum riscul apariției hiperinflației în România, dar și la nivel global, ca efect al sumelor uriașe pompate în economie? Până unde se va întinde criza? Cât de mult riscăm ca decalajul dintre România și statele dezvoltate să se mărească în urma acestei crize? Despre capcanele, problemele, oportunitățile și prioritățile momentului am stat de vorbă cu economistul Eugen Dijmărescu, fost viceguvernator BNR.

Criza e în plină desfășurare.

Există evaluări preliminare potrivit cărora pierderea ar putea fi de 7-8% din PIB global brut. Probabil, odată cu reluarea activității în mai multe țări, lucrurile se vor mai îndrepta. Însă, cât de mare va fi prăpastia, e iluzoriu să spunem acum, explică Eugen Dijmărescu.

FMI, de pildă, la sesiunea din primăvară constata că față de ceea ce gândise în toamna lui 2019 – și anume că 170 de state vor avea creștere economică în acest an – lucrurile s-au întors acum pe dos: 160 de state vor fi în teritoriu negativ.

„E un fenomen care ne-a lovit pe toți concomitent, ale cărei resorturi nu sunt în piață”,

a spus Eugen Dijmărescu.

Prima cerință este repornirea economiei, însă multe lucruri se vor schimba pe plan global. În primul rând, faptul că circa 37% din producția manufacturieră a lumii e în China, de exemplu, sau că toată industria farmaceutică stă pe substanțe de bază fabricate în India va duce la o relocalizare a industriei și, implicit, o reconversie a forței de muncă.

Până se va descoperi și testa un vaccin poate să dureze 12-18-24 de luni, iar la capătul acestui proces ne vom trezi în altă lume, mai crede invitatul EM360TALK.

Guvernul trebuie să părăsească „turnul de fildeș”

Pentru a ieși cât mai teafără din această perioadă tulbure și dureroasă, România are nevoie de un program de anvergură de sprijinire a economiei, dar și de ieșirea din retorica electorală.

„De asta poate ne trebuie un supra-guvern în această situație, care să stea deasupra oricărei abordări partinice și să ne ofere un program pe termen lung. (….) Guvernul trebuie să se desprindă de retorica electorală și să nu vorbească din turnul de fildeș. Trebuie un dialog instituționalizat continuu cu mediul de afaceri”,

este de părere fostul viceguvernator al BNR.

Aflați mai multe despre ce ar trebui să facă România din discuția integrală cu economistul Eugen Dijmărescu.

EM360TALK este o co-producție între EM360 Studio și Revista Economistul, o componentă a colaborării dintre Adrian Măniuțiu și Daniel Apostol. EM360TALK poate fi urmărită și la PROFIT TV.

SUBSCRIBE: LA CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE EM360 cu Adi Maniutiu

LIKE & SHARE: PAGINA DE FACEBOOK EM360 Studio

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau