Știați că există datorii bune și datorii rele? Da, adică sunt datorii pe care merită să le facem, privindu-le ca pe investiții sau ca pe rotițe care pun un angrenaj în mișcare, și datorii pe care e bine să le evităm dacă nu putem argumenta financiar nevoie lor.
Este, până la urmă, o chestiune de oportunitate și de context, nu neaparat de categoria în care s-ar încadra una sau alta dintre cheltuielile pe care le-am finanța din datorii.
De exemplu, un credit imobiliar poate să fie o decizie foarte bună, dacă aveți de unde să rambursați, dacă nu vă supraîndatorați și dacă acea locuință vă este de folos la acel moment și nu există alternativa unei chirii care să nu împovăreze la fel de mult.
Mulți spun: “Da, dar eu rămân cu casa la final!”. Este și nu este adevărată/corectă afirmația, pentru că s-ar putea la un moment dat, după mai mulți ani de greutăți, în care v-ați chinuit să plătiți, să vă bată executorul la ușă, ceea ce ar fi total neplăcut.
Un alt exemplu: creditul pentru mașină. Trebuie să vă gândiți dacă autoturismul acela este doar un moft, pentru care merită să vă îndatorați, sau dacă folosindu-l puteți produce bani.
Prin urmare, întrebarea cheie pe care trebuie să ne-o punem este:
“În urma împrumutului, la sfârșitul unei perioade, pe termen mediu sau lung, rămân cu mai mulți sau cu mai puțini bani?”.
Iar pentru cei care sunt foarte, foarte ocupați, am pregătit și un video scurt de doar 2 minute. Enjoy!