Fiecare dintre noi a fost măcar o dată în situația de a lua împrumuturi de la prieteni sau de a da bani pe o anumită perioadă de timp cuiva apropiat. Uneori, situațiile acestea se lasă cu discuții, schimbatul numărului de telefon și alte neplăceri.
În ediția din 29.06, Adrian Măniuțiu a vorbit în rubrica EM360 la Neatza cu Răzvan și Dani despre cum trebuie să gestionăm împrumuturile, astfel încât să ne păstrăm prieteniile și bunele relații cu rudele. Pentru că educația financiară nu înseamnă doar cum să investești sau cum să cheltuiești, ci și cum să-ți gestionezi sentimentele pentru a putea face alegeri financiare corecte.
Întâi de toate, un mare adevăr: relațiile sunt mai importante decât banii. Ținând în minte acest principiu, lucrurile devin mai ușor de stăpânit. Adrian Măniuțiu a întocmit câte un set de reguli pentru cei care cer și pentru cei care oferă împrumuturi. Foarte utile, zicem noi. Le prezentăm pe scurt, dar vă invităm să urmăriți mai multe detalii în înregistrare.
Dacă ceri bani cu împrumut:
- Cere pentru nevoi, nu pentru dorințe.
- Nu da țeapă. Asigură-te că poți să-i returnezi integral și la termenul promis.
- Împrumutul e o chestiune de onoare, nu te baza niciodată pe situația financiară roz a celui care ți-a împrumutat ca motiv să nu-i înapoiezi banii.
Dacă dai bani cu împrumut:
- Pentru sume mari, încearcă să faci un act, care să-i amintească amicului de sumă și data pe care ați stabilit-o.
- Împrumută doar sume de care te poți lipsi.
- Fii atent la cum ți se returnează banii: este bine să se precizeze că este vorba despre un retur al împrumutului, altfel se poate să fie socotiți ca venit și impozitați.
Mai multe informații, în înregistrare.