fbpx

Ce învățăm de la părinți se întipărește bine și nu uităm niciodată. Cei 7 ani de acasă ar trebui să cuprindă, pe lângă sfaturi și exemple de comportament, și câteva noțiuni privitoare la finanțe. Adrian Măniuțiu a vorbit în cadrul rubricii „EM360 la Neatza cu Răzvan și Dani”, difuzată la Antena 1, despre cultivarea unor obiceiuri financiare sănătoase. Te invităm să afli și să aplici recomandările pe care ți le oferă, atât din experiența profesională, cât și din cea de părinte.

De ce este important să vorbim copiilor despre bani?

Până la 7 ani, copiii își sedimentează modul în care percep și reacționează la lumea din jur, iar comportamentul mimetic, adică de imitare, este foarte puternic în această perioadă. Cu alte cuvinte, este bine să fim foarte atenți la cum ne comportăm în fața copiilor, inclusiv când este vorba despre bani. Pentru că noi, părinții, suntem principalul lor model. De asemenea, trebuie să fim atenți la ce ar putea să învețe cei mici de pe internet – în ciuda filtrelor și restricțiilor – și să compensăm prin explicații și, desigur, exemplu personal.

Ce sunt banii, pe înțelesul celor mici

Pornind de la exemplul schimburilor de jucării pe care le fac cu prietenii lor, putem să-i facem să înțeleagă conceptele de valoare, de dorințe și nevoi.  În ceea ce privește tandemul prestație-contraprestație, putem să-i recompensăm pentru lucrurile extra făcute, de exemplu dacă rezolvă mai multe decât tema propriu-zisă sau dacă fac ordine și în altă cameră decât camera lor.

O idee testată de Adrian Măniuțiu: copilul are 3 borcane, unul pentru cheltuieli curente, unul pentru economii și altul pentru „amenzi”, iar expunerea la acest model îi ajută pe cei mici să înțeleagă mai bine rolul și valoarea banilor.

Activități de făcut cu copiii

Puteți să jucați jocuri cu tematică financiară (sună pompos, dar e loc de multă distracție), simplu de organizat pentru voi, utile pentru copil și amuzante pentru amândoi. De exemplu, puteți simula un magazin, cu bani de jucărie, pe care să-i faceți împreună în casă. Sau puteți organiza expoziții acasă, unde voi plătiți bilet!, ca să-l învățați pe junior că munca aduce recompense. O altă idee: ați putea să le împrumutați bani cu care să-și cumpere mici obiecte de care au nevoie, dar apoi să le cereți banii înapoi.

Cam atât despre această ediție care a fost nu doar foarte utilă, ci mai ales foarte simpatică. Nu ne credeți pe cuvânt, urmăriți înregistrarea!

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau