fbpx

Astăzi, Adrian Măniuțiu a vorbit despre inteligența artificială , despre un adevărat „elefant din încăpere”, un subiect care ne pune pe gânduri pe mulți și care ne poate face să ne simțim amenințați.

Ca toate lucrurile relativ necunoscute, și inteligența artificială (sau AI, după cum o cunoaștem mai bine) ne sperie. Spunem „relativ necunoscute” pentru că, de fapt, inteligența artificială a început acum mulți ani în urmă, când primul microprocesor a început să fie utilizat la scară largă. Desigur, suntem influențați de literatura și filmele SF, în care roboții sau alte forme tehnice au săvârșit  lucruri pe care nu ni le-am dori. Dar, realitatea arată altfel.

În primul rând, AI nu poate prelua toate atributele și înzestrările umane, ci mai ales pe cele legate de cogniție. Vă invităm să urmăriți înregistrarea, unde Adrian Măniuțiu realizează o comparație foarte interesantă între creierul uman și inteligența artificială.

De fapt, modul sănătos de a privi AI este de parteneriat.

Iată câteva zone în care ne-ar putea ajuta:

Educație financiară: există deja soluții, sub forma unor aplicații, pentru bugetele personale și pentru educație financiară, cu ajutorul cărora putem să ne organizăm mai bine.

Siguranță, în special cybersecurity: sistemele de detectare a fraudelor (de exemplu sesizarea unor cerințe nelegitime din partea unor site-uri ce oferă plasamente, investiții etc.) au în spate o componentă puternică de AI, ce prefiltrează solicitările ce ar putea ajunge la noi. 

Activitate profesională. Adrian Măniuțiu a arătat că inteligența artificială poate fi de folos pentru automatizarea anumitor procese repetitive, deci ar putea prelua anumite atribuții umane. Este, deci, posibil să ducă la dispariția anumitor joburi, dar va duce la crearea altora. Pentru că, să nu uităm, nu agenții inteligenți iau deciziile, ci tot oamenii.

Totuși, anumite locuri de muncă nu ar putea să fie preluate în întregime de AI, deoarece cuprind o importantă componentă de interacțiune interumană. Printre cei cu adevărat greu de înlocuit, amintim: medicii (deși aceștia ar putea fi ajutați prin sistemele inteligente), judecătorii, profesorii, artiștii și IT-iștii.

Mai multe informații, vă invităm să aflați din înregistrare.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau