Black Friday – ziua zero pentru shopping-ul din întreaga lume. Dacă sunteți hotărâți să faceți niște achiziții de succes țineți cont de câteva detalii foarte importante. Evident, primul lucru este să aveți grijă la platformele de pe care intenționați să cumpărați. Apoi porniți la drum cu un buget clar alocat, ca să nu ajungeți să cheltuiți mai mult decât vă permite buzunarul. Evident, mai puneți niște bani de-o parte pentru neprevăzut, adică pentru acele oferte care nu merită ratate, chiar dacă nu sunt pe lista inițială de nevoi.
Ca să vă asigurați că ofertele sunt cele corecte, le puteți verifica într-o fereastră incognito. În plus, e dovedit statistic că cele mai bune oferte sunt între 7 și 9 dimineața, așa că fiți matinali.
Și cam asta ar fi. Profitați din plin de oferte și nu vă limitați doar la haine și electrocasnice, pentru că acum găsiți oferte de Black Friday pentru aproape orice: de la abonamente la sală sau asigurări, până la case sau mașini.
Sigur, ca în fiecare an, apar și tot felul de oferte ciudate să le spunem: de exemplu, în 2020 un american a plătit 85 de mii de dolari, în loc de 145 de mii de dolari pentru, ATENȚIE, îngrășăminte bio de ren (în limbaj popular balegă de ren,). 🙂
Dacă intrăm în zona de investiții și dacă sunteți genul care urmăriți cotațiile aurului ar fi bine să fiți atenți la ofertele de mâine, pentru că este cunoscut deja că Black Friday vine cu prețuri bune la aur. Anul trecut, de exemplu s-au cumpărat în jur de 10-11 kilograme de aur în “vinerea neagră”. Acum, dacă tot am ajuns la aur, poate ar fi drăguț să aflați și ce legătură are el cu istoria acestei zile.
Povestea Black Friday începe în 1869, la câțiva ani de la încheierea Războiului Civil. Președintele Statelor Unite de atunci, Ulysses Grant, avea o soră care s-a măritat cu un bărbat dornic să fie cât mai aproape de putere. La un moment dat a fost abordat de niște speculanți care i-au cerut să îi introducă președintelui.
Pe atunci, pentru a-și plăti datoriile din război, Grant videa o data pe lună aur la bursă. Ei bine, speculanții, cu argumente false, aveau în plan să cumpere aurul disponibil pe piață, să îl convingă pe președinte să sisteze vânzarea, pentru ca mai apoi să apară un vid și să își vândă ei aurul la suprapreț.
Iar Grant a făcut asta o singură dată, prețurile au explodat, apoi văzând ce s-a întămplat în piață și-a dat seama de intențiile speculanților și a scos tot aurul din trezorerie la vânzare – o cantitate impresionantă, astfel că prețul aurului s-a prăbușit. Aceea a fost prima cădere istorică la bursă. Evident, povestea s-a petrecut într-o zi de vineri, devenită ulterior vinerea neagră/Black Friday.