Într-un context și așa foarte dificil, generat de scăderea abruptă a cotațiilor petrolului și reducerea cererii de combustibil, în care producătorii interni de petrol și gaze ar trebui sprijiniți pentru continuarea investițiilor și susținerea producției, statul român face exact pe dos.
După o lungă serie de decizii care au blocat investiții strategice în producția de gaze naturale, o nouă reglementare îi afectează din nou pe producătorii naționali, obligându-i să vândă pe bursă cantități importante sub costurile de producție, forțându-i practic să închidă din sonde.
Este vorba despre obligația de oferta gaze naturale pe piețele centralizate din România conform Ordinului ANRE 79/2020 cu modificările si completările ulterioare.
Prin acest ordin, producătorilor interni li se impune să vândă centralizat 30% din producție la un preț de pornire reprezentând 95% din prețul de la bursa Central European Gas Hub (CEGH) Austria. Pentru livrările în lunile următoare și trimestrul III al anului, prețul de pornire impus este de 23-24 lei/MWh, așadar mult sub costurile de producție din România, care sunt peste 38 lei/MWh.
În condițiile în care consumul este redus din cauza crizei, furnizorii și-au făcut deja stocurile, iar depozitele de gaze naturale sunt încă pline la circa 70% din capacitate, producătorii români se tem că nu va exista suficientă competiție care să ridice aceste prețuri de pornire, fiind forțați practic să vândă în pierdere.
Liberalizăm, dar continuăm să reglementăm
Decizia ANRE vine într-un moment în care piața de gaze naturale se pregătește pentru liberalizarea prețurilor atât la producătorii interni, cât și la consumatorii casnici, care vor fi liberi să își aleagă ce furnizor doresc de la 1 iulie 2020. Liberalizarea este o revenire la normalitate, care presupune ca prețurile să fie determinate liber prin cerere și ofertă, prin mecanisme de ofertare care să asigure lichiditate si competitivitate crescută.
Autoritățile intervin însă iarăși cu reglementări care distorsionează piața, cum este acest Ordin ANRE 79/2020. Această reglementare vine după o serie lungă de alte decizii ale autorităților care au afectat în mod similar companiile din domeniu și care au condus la blocarea unor investiții în producția națională, deschizând în același timp poarta furnizorilor ruși.
Citiți continuarea articolului pe NewsEnergy.ro.
SUBSCRIBE: LA CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE EM360 cu Adi Maniutiu
LIKE & SHARE: PAGINA DE FACEBOOK EM360 Studio