fbpx

Una dintre confuziile frecvente pe care le regăsim în spațiul public este legată de cea între economisire și investiții. Sunt două concepte legate, dependente unul de celălalt dar care au natură complet diferită. Pentru a putea consuma avem întotdeauna nevoie de un venit de care să dispunem în prealabil.

Pe care să îl realizăm. Acest venit poate fi obținut din muncă (salariul lunar) sau poate proveni din investiții (dividende, dobânzi, cupoane, câștig de capital din vânzarea titlurilor financiare la un preț mai mare etc.). Nu poți consuma fără să produci în prealabil resursa necesară decât dacă apelezi la credite, caz în care muți resurse din viitor în prezent pe care le consumi acum și nu le mai consumi în viitor. Când faci acest lucru, evident, plătești un cost.

Economisirea este procesul care dă naștere unei resurse esențiale pentru dezvoltarea unei națiuni – capitalul. Când economisim înseamnă că, voluntar și conștient, decidem să nu consumăm tot ce am obținut ca venit din muncă sau din investițiile anterioare. Ne abținem de la consum. Preferăm să consumăm mai târziu ceea ce economisim.

De ce facem acest lucru? Cel puțin pentru două motive diferite: pentru că suntem conștienți că viitorul este incert și nesigur și dorim să avem o rezervă pusă deoparte pentru aceste situații riscante neprevăzute (boală, o avarie, o problemă de familie etc.) și pentru că dorim să consumăm în viitor o sumă mai importantă pe care nu o putem acoperi dintr-un singur venit lunar și atunci câteva luni punem deoparte din venit părți din această sumă. Cu alte cuvinte, economisirea este perfect rațională și face parte din comportamentul economic normal. Normal și rațional este să economisești, nu să consumi tot ce câștigi lunar.

Este plăcut să economisești? Evident că nu.

Economisirea este mereu neplăcută pentru că trebuie să reziști tentațiilor care te năpădesc când ai banii la saltea sau într-un borcan. Economisirea are un cost de oportunitate mereu și, în consecință, capitalul ce apare prin economisire nu poate fi niciodată gratis (teoretic nu există dobândă zero sau negativă).

Când economisim nu o facem pentru un venit viitor. În consecință, așteptările noastre sunt destul de limitate privind păstrarea valorii intacte a acestor economisiri. Câștigul oferit de economisiri este relativ mic și acoperă riscurile specifice economisirii.

Care sunt riscurile atunci când economisim?

Primul risc și cel mai important este legat de propria persoană. Pur și simplu trebuie să avem puterea să rezistăm și să nu dăm iama în borcanul cu economii.

Să nu spargem pușculița prea devreme.

Al doilea risc este legat de păstrarea puterii de cumpărare a economiilor noastre. Adică, inflația să nu deterioreze ceea ce putem cumpăra cu suma pe care o punem deoparte lună de lună în pușculiță. Al treilea risc este legat de deteriorarea, pierderea sau chiar furtul acestor bani din pușculiță. Și… cam atât.

Capitalul pe care l-am creat prin economisire este foarte lichid și apropiat de bani. Economisirile sunt păstrate aproape întotdeauna în bani sau în cvasi-bani (instrumente financiare foarte lichide). Când economisim nu contează venitul generat de aceste economisiri. De cele mai multe ori, pentru a scăpa de riscurile specifice economisirii (furt, pierdere, deteriorare dar, mai ales riscul de a da iama în borcanul cu economii), este recomandabil să ducem aceste economii la bancă.

E bine ca economiile tale să fie cât mai departe de tine și de tentațiile care te bântuie, e bine să fie lăsate în siguranță.

Alta este însă situația când vorbim de investiții. Investițiile sunt pasul următor economisirii. Investițiile adaugă noi mize și noi riscuri capitalului pe care îl creăm prin economisire. Investițiile presupun consumarea capitalului pentru a genera venituri viitoare (de regulă, din producția de bunuri și servicii vândute pieței).

Investiția presupune un orizont de timp mult mai îndepărtat prin comparație cu economisirea. Aici vorbim de alte riscuri, riscuri care țin, mai degrabă, de implicarea capitalului în operațiuni mai mult sau mai puțin complexe din care să rezulte venituri viitoare. Investiția presupune un calcul economic din care să rezulte clar recuperarea investiției într-un orizont de timp dorit de investitor.

Presupune alt tip de educație financiară, alt tip de informații, alt tip de intermediar financiar care să te ajute să îți fundamentezi mai bine deciziile. Evident, câștigul așteptat din investiții este mult mai consistent și depinde de riscurile pe care ești dispus să ți le asumi în acest caz.

Tehnologia și gradul tot mai ridicat de specializare și profesionalism al intermediarilor financiari te ajută enorm astăzi în această decizie. Investițiile s-au dezvoltat și diversificat extraordinar de mult, astăzi existând alternative de investiții pentru orice grad de toleranță la risc și pentru orice nivel de educație financiară (mai mult sau mai puțin avansat).

Investind economisirile, independența financiară se îmbunătățește de la lună la lună. Investiția, spre deosebire de economisire, devine un act antreprenorial autentic. Cumpărând acțiuni la companii diverse (direct sau indirect), devii co-proprietar (desigur, proporțional cu riscul asumat) și participi la decizie și la profit. Dar și la pierdere. Reglementările, diversificarea investițiilor, alegerea unui partener de calitate care să te ajute în investițiile tale devind vitale într-un astfel de context.

Calea normală și sănătoasă pentru orice societate care se dezvoltă este să facă saltul de la consum către economisiri și, de aici, către investiții. O societate care consumă tot ce produce, nu economisește și nu investește mare lucru, nu are cum să se dezvolte accelerat și sustenabil.

Share.

Comentariul tau