Mergi la bancă, ceri un credit, banca ți-l acordă. Uneori, dorințele îndeplinite, dacă nu le-ai pregătit dinainte, se pot transforma într-o problemă. Deci, ai grijă ce credit îți dorești și calculează prudent și înțelept cât îți permiți să te împrumuți.
- Dă un diagnostic bugetului personal!
Fii ca un medic precaut și dă-ți un diagnostic corect: calculează cât câștigi cu adevărat, elimină cheltuielile, ba ia în calcul și un procentaj pentru cheltuieli neprevăzute. Cu asta trebuie să începi întotdeauna, ca să nu-ți oferi singur surprize neplăcute. Pentru că Adi Măniuțiu este fan cuantificare, ne-a dat și procentaje: gradul de îndatorare ar trebui să fie de 25% din salariu sau 40% din venitul disponibil (venitul disponibil fiind ce rămâne după ce ai scăzuit cheltuielile pe care știi că le ai).
- Testul de stres
Vrei credit? Vezi întâi cum ar fi dacă l-ai avea: pune deoparte pentru câteva luni suma pe care ar reprezenta-o creditul. Vei afla lucruri interesante despre cheltuielile tale și despre tine. Iar când te vei împrumuta, vei ști cu adevărat ce impact va avea suma respectivă asupra ta și a stilului de viață.
- Rambursarea anticipată
Aici voiam să ajungem, că e superinterensant. Întâi de toate, cine ar fi crezut că există o procedură avantajoasă și ca să returnezi banii? Ei bine, Adrian Măniuțiu ne-a arătat că:
– Nu e suficient să dai bani în avans, să-i „parchezi” în cont, ci trebuie anunțată banca înainte și, da, trebuie completat un formular.
– Trebuie să menționezi că nu vrei scăderea ratei, ci scurtarea duratei de creditare.
Te invităm să urmărești înregistrarea și să vezi o simulare, foarte utilă și grăitoare. Du-te la minutul 6, o să ne mulțumești!
- Întârzierea plății
Uneori, nu ne iese scenariul optimist. Dacă ai probleme, nu uita să anunți banca, va fi mai convenabil din punct de vedere financiar!
Daaar, ca să n-ai probleme, urmărește înregistrarea și celelalte ediții, ca să înveți cum să te înțelegi bine cu banii.