fbpx

Mergi la bancă, ceri un credit, banca ți-l acordă. Uneori, dorințele îndeplinite, dacă nu le-ai pregătit dinainte, se pot transforma într-o problemă. Deci, ai grijă ce credit îți dorești și calculează prudent și înțelept cât îți permiți să te împrumuți.

  • Dă un diagnostic bugetului personal!

Fii ca un medic precaut și dă-ți un diagnostic corect: calculează cât câștigi cu adevărat, elimină cheltuielile, ba ia în calcul și un procentaj pentru cheltuieli neprevăzute. Cu asta trebuie să începi întotdeauna, ca să nu-ți oferi singur surprize neplăcute. Pentru că Adi Măniuțiu este fan cuantificare, ne-a dat și procentaje: gradul de îndatorare ar trebui să fie de 25% din salariu sau 40% din venitul disponibil (venitul disponibil fiind ce rămâne după ce ai scăzuit cheltuielile pe care știi că le ai).

  • Testul de stres

Vrei credit? Vezi întâi cum ar fi dacă l-ai avea: pune deoparte pentru câteva luni suma pe care ar reprezenta-o creditul. Vei afla lucruri interesante despre cheltuielile tale și despre tine. Iar când te vei împrumuta, vei ști cu adevărat ce impact va avea suma respectivă asupra ta și a stilului de viață.

  • Rambursarea anticipată

Aici voiam să ajungem, că e superinterensant. Întâi de toate, cine ar fi crezut că există o procedură avantajoasă și ca să returnezi banii? Ei bine, Adrian Măniuțiu ne-a arătat că:

– Nu e suficient să dai bani în avans, să-i „parchezi” în cont, ci trebuie anunțată banca înainte și, da, trebuie completat un formular.

– Trebuie să menționezi că nu vrei scăderea ratei, ci scurtarea duratei de creditare.

Te invităm să urmărești înregistrarea și să vezi o simulare, foarte utilă și grăitoare. Du-te la minutul 6, o să ne mulțumești!

  • Întârzierea plății

Uneori, nu ne iese scenariul optimist. Dacă ai probleme, nu uita să anunți banca, va fi mai convenabil din punct de vedere financiar!

Daaar, ca să n-ai probleme, urmărește înregistrarea și celelalte ediții, ca să înveți cum să te înțelegi bine cu banii.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau