Tehnica intoxicării opiniei publice cu inventarea și blamarea unui dușman imaginar nu e deloc nouă, face parte din manualele primare ale manipulării maselor. Acum, în aceste vremuri, din nou la-ndemâna nationalist-populiștilor… Totuși, parcă tonul patriotard și gradul de toxicitate s-au mai atenuat. Ori e doar liniștea de dinaintea furtunii?
România rămâne fără oameni…! Avem o problemă demografică gravă, asta e o certitudine. Și cam tot ce facem e să ne plângem. Și încă ceva: mai sunt și alții care sunt puțini (AT, HU, CH, dar și multe alte țări) ca număr de locuitori – e adevărat, dar la noi e mult mai grav. Aflați de ce…
Am putea invăța multe de la Elveția… noi, pare-se, preferăm însă lecțiile de la est. Între timp, politicile stagnează, iar România devine tot mai vulnerabilă. Ba mai mult, investitori și parteneri strategici, decid să plece, sătui de jocul de-a șoarecele și pisica practicat pe banii lor de către un guvern submediocru și incompetent. Unde se termină prostia și unde încep subminarea și sabotajul? Mustim în lipsă de predictibilitate și stabilitate. Când dintr-o piață dispare încrederea, dispare cel mai important lucru. Dacă mai adăugăm la asta interventionism și reglementări care ne îndepărtează de piața liberă, atunci înseamnă că începem să ne jucăm cu securitatea națională, nu doar a unei ramuri. Avem resurse, am putea conta în regiune, ba chiar în Europa, dar ne batem joc de ele, inclusiv de gazul din Marea Neagră. Cine va deconta? Consumatorul, în special cel vulnerabil, sărac. E nevoie de consens la nivel politic pentru a înțelege că parteneriatul strategic înseamnă în primul rând unul comercial.
Ce e mai important pentru o țară precum România? Suntem oare conștienți de ce se întâmplă în jurul nostru, în UE, în lume, ne cuplăm la mecanismele și politicile mondiale sau continuăm să fim preocupați de tot felul de trivialități provinciale și nimicuri?
Profesorul Mircea Coșea vorbește la EM360 despre ultimele sale cărți, spunându-ne de ce tinerii ar trebui să le citească, mai ales azi într-o lume plan de perturbări și dominată de schimbări profunde. Enjoy!
Ne e frică de lobby și vorbim despre domeniul aceasta de parcă ar fi dracul însuși… vrăjitorie de ars pe rug; asta pentru că nu prea știm despre ce e vorba și cu ce se mănâncă. Și oricum ne e frică de tot ceea ce nu cunoaștem sau de ceea ce uneori nu înțelegem. Dar, dacă vrem să contăm, România trebuie să-și reevalueze capacitatea de face lobby puternic și eficient, la nivel international. În lume, fiecare își apără propriile interese, mai mult sau mai puțin legitime, și o face intr-un fel mai mult sau mai puțin legitim. Lobbystul e un fel de broker de interese, care poate schimba totul pentru soarta și deznodământul unor situații. Momentan ne lipsește așa ceva cu desăvârșire, că ne place sau nu să acceptăm, restul e praf în ochi.
Care sunt dedesubturile situației de după europarlamentare și care vor fi urmările imediate ale acestui nou context politic și social. Care va fi impactul asupra economiei, asupra business-urilor private, dar și la nivel macro? PSD a pierdut enorm de mult teren: mai recuperează sau se va dezintegra și mai tare până la final de an?
Românii, în ultima vreme, sunt mult mai agresivi, mai încrâncenați, mai violenți decât alți europeni. Și nu e doar stresul nesiguranței sau a lipsei de perspectivă… mai adăugăm câteva explicații, dar suntem siguri că puteți adăuga și voi cel puțin câteva motive…
CLICK & SUBSCRIBE LA CANALUL EM360 de YOUTUBE
LIKE & SHARE: PAGINA DE FACEBOOK EM360
#EM360 #EM360Studio #EM360cuAdiManiutiu
#EconomyAndMore360 #EntertainmentAndMore360