fbpx

Care e miza economică, dar și politică a pilonului 2 de pensii? Înainte de a ne implica în orice dezbatere legată de pensii, e foarte important să înțelegem cum funcționează sistemul, care-i sunt particularitățile și problemele și, mai ales, care e diferența între piloane și conturi. Așa veți înțelege și care e miza dizolvării prin asimilare a Pilonului 2. Așadar, sunt 3 piloane de pensii care funcţionează în România. Pentru două dintre ele plătim obligatoriu din salariu. Pentru celălalt pilon, al treilea, daţi bani doar dacă vreţi să fiţi siguri că o să aveţi un venit suplimentar (mai decent) la bătrâneţe. E un fel de a pune banii de-o parte, într-un cont de economii. Fiecare pilon are condiţiile lui. De exemplu, pentru primele două banii sunt traşi automat din salariu – o parte merg la stat şi o parte la o companie privată de asigurări de pensii, spre administrare.

Pilonul 1 funcționează bazându-se pe redistribuire (plătiți pentru pensionarii de azi), iar Pilonul 2 adună banii într-un cont personal. La Pilonul 3, în schimb, deşi este opţional, este tot reglementat de stat şi nu aveţi posibilitatea să beneficiaţi de pensie după vârsta de 60 de ani dacă nu cotizaţi cel puţin 90 de luni; banii ajung și aici într-un cont personal, gestionat de un fond de investiții privat. De asemenea, contribuția lunară maximă e limitată la 15% din brut. Mai multe explicaţii găsiţi în video. Enjoy! Referitor la problemele reale ale sistemului, atât intern, cât și la nivel global și despre riscurile unui posibil colaps general, AICI.

www.economielaminut.ro & www.EM360.ro

facebook.com/EconomieLaMinut

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau