fbpx

Securitatea energetica a lumii este in continuare provocata de fluctuatii permanente in piete. Rusia lui Putin a anticipat gresit o prabusire a Europei in iarna 2022-2023 fara gaz rusesc. S-a dovedit inca o eroare strategica facuta de cel care a declansat razboiul ilegal si neprovocat in Ucraina. A venit primavara si multe tari europene mai au inca rezerve de gaz de 30-40%, anticipand ca anul acesta va fi mult mai usor ca la 1 octombrie sa aiba tot continentul depozitele pline pentru iarna urmatoare. Interesante sunt evolutiile si in zona petroliera.

Cotaţia petrolului a crescut luni cu peste trei dolari, după ce Irakul a oprit exportul de petrol din regiunea semiautonomă Kurdistan şi câmpurile petrolifere din Kirkuk, în timp ce anunţul First Citizens BancShares Inc privind achiziţionarea depozitelor şi împrumuturilor Silicon Valley Bank (SVB) a atenuat temerile că turbulenţele de pe pieţele financiare vor afecta economia şi vor reduce cererea, transmite Reuters.

Cotaţia barilului de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 5,1%, până la 72,81 dolari. Echivalentul european, ţiţeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai, a urcat cu 4,2%, până la 78,12 dolari per baril. Este cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni pentru ambele cotaţii.

Săptămâna trecută, cotaţia barilului de ţiţei WTI a crescut cu 3,8%, iar cotaţia barilului de ţiţei Brent cu 2,8%, pe fondul atenuării îngrijorărilor privind sectorul bancar global.

Preţurile au crescut în urma deciziei Irakului de a opri recent exportul de petrol din regiunea semiautonomă Kurdistan şi câmpurile petrolifere din Kirkuk, după ce Bagdadul a câştigat un arbitraj împotriva Turciei. Exporturile reprezentau aproximativ 0,5% din livrările globale de petrol, sau 450.000 de barili pe zi (bpd).

Pierderea livrărilor de petrol din Kurdistan ar putea compensa impactul producţiei Rusiei, a apreciat John Kilduff, de la Again Capital LLC în New York.

„Cotaţia petrolului este în creştere, extinzând avansul de săptămâna trecută, investitorii apreciind eforturile autorităţilor de a calma îngrijorările privind sectorul bancar global”, a afirmat Fiona Cincotta, analist la City Index.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova este aproape de a-şi îndeplini obiectivul de a reduce producţia de ţiţei cu 500.000 bpd, la aproximativ 9,5 milioane bpd. De asemenea, importurile Chinei de ţiţei ar urma să crească cu 6,2% în 2023, la 540 milioane tone, conform previziunilor China National Petroleum Corp.

Jocurile facute marii producatori de petrol din Orientul Mijlociu pot inca sa influenteze major pietele. Relatia Rusia-China va modifica serios calculele energetice facute de SUA si Europa. 
Romania va fi capabila si in 2023 sa-si refaca stocurile de gaz la 100%. 

Asteptam si lansarea in forta a exploatarii Neptun Deep, cea care ne va face independenti energetic, scapandu-ne de micile importuri din Rusia pe care inca le mai avem. 

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau