Trăim într-un ecosistem cu toți ceilalți și asta înseamnă că într-un fel fie ne e bine tuturor, fie ne e rău colectiv. E adevărat, presiunea pandemiei nu a fost resimțită la fel peste tot la nivel de business, dar această perioadă a cernut, printre altele, și caractere. S-au evidențiat oamenii pentru care nu doar banii contează, ci și ce se întâmplă în jurul lor.
“Din păcate, în această țară au fost afectați cei mici și nu neapărat cei mari. Și atunci noi, pentru că suntem mari, i-am ajutat pe cei mici. Asta a fost un lucru extrem de important pentru noi, pentru a ajuta industria să continue să existe.”
Sunt cuvintele Gabrielei Bereș, directorul regional al Puratos pentru Europa de Est.
Ei nu doar că au dat o mână de ajutor în toată această perioadă gri afacerilor mai mici, ci s-au gândit la ajutor pe termen lung pentru industria de panificație și patiserie din România, încercând să răspundă uneia dintre cele mai mari probleme și anume lipsa personalului calificat. Așa se face că în plină pandemie au deschis prima școală de la noi din țară de brutările, patiserie și ciocolaterie, dedicată tinerilor care provin din mediile defavorizate.
“Acești copii nu plătesc. Noi susținem școlarizarea 100%. Avem niște laboratoare super dotate cu cea mai nouă tehnologie, în care am investit 200.000 de euro.”
Provocarea numărul 1 în tot acest demers a venit, surprinzător sau nu, din partea statului.
“Am venit cu bani, am venit cu viziune, am venit cu cunoștințe și, de fapt, nimeni nu era interest de toată treaba aceasta. Asta a fost cea mai mare provocare, pentru că a trebuit să trecem dincolo de aceste lucruri birocratice și să o facem pe cont propriu.”
Și fix așa a fost. Proiectul a fost un succes, dar cea mai mare dorință a Gabrielei este ca cel puțin 80% dintre copiii școliți de ei să și lucreze în industrie.