fbpx

INVITAT: Mircea Coșea, Profesor Universitar Doctor, fost preşedinte al Comisiei Consilierilor economici guvernamentali ai Comisiei Economice ONU pentru Europa (Geneva)

Pare că suntem într-un bombardament informațional. Suntem în plină furtună, în primul rând informațională, pentru că ne lovesc valuri de zvonuri, de informații din toate părțile. Toate acestea influențează drastic felul în care merge economia, încrederea, deciziile noastre. Ce ne așteaptă de acum încolo, când restricțiile privind măsurile de protecție la pandemie încep să se relaxeze? Cum am putea înțelege de acum înainte situația?

 „Cred că suntem într-un punct în care deciziile Guvernului, strategiile și abordarea strategică pe care statul ca instituție trebuie să o aibă e foarte importantă. Trebuie să fie acel far de pe malul mării care să dea și semnale luminoase, și auditive, care să ne ajute să navigăm printr-o furtună despre care știm foarte puține”,

a afirmat Adrian Măniuțiu, analist și antreprenor.

În opinia sa, acesta e un mare neajuns în politica românească în general: cultura comunicării lipsește cu desăvârșire și asta înrăutățește de fiecare dată nu doar percepția, ci și situația reală, de la firul ierbii. În această furtună, e foarte important să hotărâm direcția și să ținem nava stabilă.

Profesorul Mircea Coșea, invitat la EM360TALK, a adăugat, la rândul său, că nu putem rămâne toți în spatele ușilor închise până se va găsi un vaccin, peste 2-3 ani. Trebuie să trăim cu acest virus. Aceasta înseamnă că există posibilitatea să ne continuăm activitatea cu anumite măsuri de precauție, bazându-ne pe încrederea într-o populație care după două circa luni de educație forțată a devenit aptă să se autoprotejeze.

De asemenea, încrederea în instituțiile statului trebuie să reapară imediat, afirmă. În acest moment, în discursurile oficialilor sunt foarte multe elemente contradictorii și populația nu știe ce să facă. Or, informațiile trebuie coordonate.

El a adăugat că populația este speriată nu neapărat de coronavirus, ci de viitor.

„Sunt 1,2 milioane de contracte de muncă suspendate. Un contract înseamnă un loc de muncă, care să presupunem că susține încă o persoană sau două. Deci sunt cel puțin 2 milioane de oameni care nu știu ce se va întâmpla peste o lună. Nu știu dacă vor avea bani să mănânce, nu dacă au bani să plece la concediu în Grecia”,

a adăugat Mircea Coșea.

Jurnalistul Daniel Apostol consideră că Ministerul Finanțelor Publice vede cu un „optimism exagerat” modul în care își va reveni economia locală în trimestrul al treilea al anului.

Urmăriți discuția integrală EM360TALK, ce l-a avut ca invitat pe profesorul Mircea Coșea. 

EM360TALK este o co-producție între EM360 Studio și Revista Economistul, o componentă a colaborării dintre Adrian Măniuțiu și Daniel Apostol. EM360TALK poate fi urmărită și la PROFIT TV.

SUBSCRIBE: LA CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE EM360 cu Adi Maniutiu

LIKE & SHARE: PAGINA DE FACEBOOK EM360 Studio

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau