Am vorbit și o să mai vorbim aici despre încălzirea globală. E un subiect fierbinte, măcar și pentru discuțiile politice recente la cel mai înalt nivel dintre Statele Unite și Europa. Acum vom vedea una dintre soluțiile pe care le poate adopta țara noastră pentru a ajuta la atingerea obiectivelor Uniunii Europene în privința reducerii gazelor cu efect de seră. Care sunt aceste ținte? Pe scurt, e cam așa: reducerea gazelor cu efect de seră cu 40% față de 1990 până în 2030 – adică mai avem 12, 13 ani pentru a atinge acest obiectiv ambițios.
Dar Uniunea are ținte și mai greu de atins: până în anul 2050, țările membre trebuie să reducă nivelul gazelor cu efect de seră cu 80 până la 95%, față de nivelul din 1990. Cifrele acestea pot părea vise nebunești. Dar ce ne-am fi făcut dacă nimeni n-ar fi visat vreodată să zboare, ori să meargă cu trenul pe sub mare? Aceste vise și genul de ținte pe care și le propune Uniunea Europeană reprezintă progresul. România trebuie să meargă cu acest val. Dar ce soluții are țara noastră, mai ales că în acest moment intensitatea emisiilor de dioxid de carbon ale mixului de producție a energiei electrice produsă anual în România depășește media din UE? Una dintre ele e trecerea la un mix energetic bazat pe gaze naturale. Gazul natural e cel mai curat dintre combustibilii fosili în privința emisiilor pe care vrem cu toții să le reducem. Este un partener perfect cu soluțiile de combustibili regenerabili. Centralele pe gaz au emisii de particule ce tind spre zero, iar marile centrale pe gaz care produc electricitate au o eficiență foarte mare – asta în contextul în care în următorii 10 ani trebuie să creștem eficiența energetică cu aproape 30 la sută.
Mai există și argumentul costurilor, care e covârșitor de partea gazelor naturale: de două ori mai mici față de cărbune și de 4 ori mai mici față de centralele nucleare. Iată deci o soluție la îndemână pentru țara noastră. Desigur, asta nu rezolvă întreaga problemă a poluării. Cu mai multă responsabilitate din partea noastră, a tuturor, cu creșterea suprafețelor împădurite – sau măcar cu atenție sporită pentru păstrarea actualelor păduri și cu investiții în tehnologii noi, mai curate, vom fi parte importantă din ambițiile extraordinare ale Uniunii Europene. Decizia e a noastră, iar în cazul acesta decizia înseamnă viață.
În același timp, vă reamintim că suntem parteneri media ai conferinței „Romanian Natural Gas – Viziunea pentru 2030” de joi, 22 iunie, de la București. Aceasta va fi explicația pentru care veți vedea mai multe date legate de gazul natural pe em360.ro în perioada care vine. Ce-și propune însă conferința organizată de Energy Policy Group (EPG) la hotelul Hilton? Să pună în discuție varianta gazului natural pentru trecerea la o energie mai curată în spiritul obiectivelor pe care țara noastră, ca membră UE, trebuie să le atingă pînă în 2030 și după.
Vorbitorii vor face de asemenea cîteva recomandări pentru măsurile pe care autoritățile competente ar putea să le ia pentru dezvoltarea pieței gazului natural în România. Potrivit specialiștilor în domeniu, țara noastră are șanse imense să se transforme într-un centru economic extrem de influent în regiune, dacă va alege varianta gazului natural.
Mai mult decît atît, România și-ar putea cîștiga independența energetică, ceea ce în contextul economic și politic internațional reprezintă un avantaj enorm. Să ajungi să îți acoperi necesarul intern de gaze naturale și să exporți în țările din jur ar trebui să fie un scenariu destul de clar pentru orice nespecialist, nu-i așa?
Vom urmări cu atenție conferința EPG din 22.06 și vom reveni cu date despre subiect în zilele care urmează. Mai multe informaţii şi detalii, despre programul şi agenda evenimentului, puteţi afla accesând pagina Energy Policy Group sau aceea dedicată conferinţei din 22 iunie, AICI.
#GazDeRomania!
www.economielaminut.ro & www.EM360.ro