Schimbările pe piața de energie la nivel global sunt evidente și s-au înscris deja pe anumite direcții care devin tot mai clare. Criza pandemică a accelerat fără îndoială aceste tendințe și le-a așezat și mai bine pe aceste direcții de dezvoltare. După ce s-a întâmplat în 2022, piețele au reacționat corect, conform manualului de economie. Pentru 2023 sunt preconizate creșteri pe toate tipurile de energie din piață (Figura 1).
Figura 1: Investițiile la nivel global în oferta de resurse energetice și energie (miliarde $)
Cu excepția energiei obținută din combustibili fosili, în toate celelalte sectoare s-au înregistrat creșteri semnificative atât în capacitățile de extracție / prelucrare și producție de energie electrică din aceste resurse. Se remarcă de departe investițiile în extracția sectorul petrol și gaze (Graficul 1.1., mai ales upstream), în producția de energie regenerabilă (Graficul 1.2., de departe are cea mai mare dinamică) și investițiile în rețele și stocare a energiei.
Investițiile în sectorul de energie încep să se concentreze mai mult pe electrificarea populației (conectarea la rețea) și mai puțin pe partea de eficiență (Figura 2). Deși în 2023 vedem un ușor regres și o reorientare a resurselor spre electrificare, sumele investite în eficiență energetică rămân dominante (377 miliarde $ în 2022 față de doar 247 miliarde $ pentru electrificare). Cel mai probabil este vorba de o recuperare a rămânerii în urmă cu proiectele de electrificare din perioada pandemiei.
Figura 2: Destinația principală a investițiilor din energie la nivel global
Cel mai important lucru este că pandemia nu a reușit să întrerupă evoluția investițiilor în energia ”curată” (verde) care au depășit, începând din din 2016 (mai vizibil însă din 2019) investițiile în energia produsă din combustibili fosili. Ecartul în 2022 este chiar semnificativ: în energiile ”curate” investițiile au ajuns să fie aproape duble, de circa 1740 miliarde $, comparativ cu 1050 miliarde $ în energie produsă din combustibili fosili (Figura 3).
Figura 3: Energia clasică (combustibili fosili) vs. energia ”curată” (investiții totale, miliarde $)
Din investițiile totale în energia ”curată”, în 2023 se estimează că cea mai mare parte va continua să meargă spre energia regenerabilă (circa 659 miliarde euro), eficiență energetică (circa 377 miliarde $), dezvoltarea rețelei (331 miliarde $), dezvoltarea parcului de mașini electrice (129 miliarde $), energie nucleară (63 miliarde $), baterii și capacități de stocare (37 miliarde $) și colectare și depozitare carbon (circa 26 miliarde $).
În contextul actual și cu dinamica aceasta în spate, investițiile în producția de petrol în 2023 vor fi depășite cu aproape 10 miliarde $ de investițiile în energia solară (Figura 4): dacă în 2013 investițiile în producția globală de petrol totalizau circa 636 miliarde $ și cele în energia solară de aproximativ 127 miliarde $, în 2023 situația se va schimba radical, investițiile în producția de petrol fiind de doar 371 de miliarde $ în timp ce cele în energia solară de 382 de miliarde $ (Figura 4).
Figura 4: Investițiile în producția globală de petrol și producția globală de energie solară (miliarde $)
Criza energetică din 2022 a generat profituri importante pentru sectorul energetic, mai ales din petrol și gaze. Cu toate acestea, cea mai mare parte a acestor profituri au continuată să meargă spre proiecte de investiții și către plata unor datorii acumulate de companiile din anii anteriori: dacă în 2019 companiile din petrol și gaze au alocat 29% din profit către dividende, în 2022 acest procent a crescut la 39% (este drept că el este aplicat și unor profituri semnificativ mai mar); în același timp însă, 48% din profitul sectorului global de petrol și gaze merge către investiții în noi capacități de producție și 13% către plata datoriilor acumulate în perioada anterioară. Vedem așadar o capitalizare importantă care va consolida și va diversifica (geografic) oferta de petrol și gaze și va stabiliza și mai mult piața globală afectată de pandemie și de conflictul din Ucraina.
Din datele cu privire la investițiile la nivel global în sectorul energetic reiese clar că și de această dată teoria economică are dreptate (nici nu putea fi altfel). Orice dezechilibru în piață (în orice piață) se rezolvă relativ repede prin reacția producătorilor (creșterea investițiilor, creșterea producției, creșterea valorii adăugate, eficiență în producție, productivitate mai mare etc.) și prin cea a consumatorilor (raționalizarea consumului, eficientizarea consumului etc.). Cu cât piețele sunt lăsate libere să poată să calculeze și să aloce corect resursele limitate, cu atât dezechilibrele sunt mai repede corectate.