fbpx

Pandemia a acutizat o problemă cu care se confruntau deja foarte mulți români: sărăcia energetică. Mai mult decât atât, date statistice relevă că numărul concetățenilor care experimentează sărăcia energetică extremă s-a dublat, în contextul pandemiei, a declarat, în cadrul emisiunii Energy Trends, Anca Sinea, vicepreședinte al Asociației Centrul pentru Studiul Democrației (ACSD) și coordonator al unui proiect derulat în premieră la nivel național: Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE).

Potrivit acesteia, în prezent, mult prea mulți dintre români renunță la alte facilități necesare unei vieți decente – hrană, medicamente etc. – pentru a-și plăti facturile la energie. Așadar, ORSE este un proiect foarte necesar pentru ce se întâmplă în România în momentul de față, în contextul unor suprapuneri de crize – precum cea pandemică, dar și cea de pe piața de energie.

Anca Sinea a explicat care sunt obiectivele Observatorului Român al Sărăciei Energetice, în condițiile în care schemele publice de sprijin a celor afectați de această situație nu sunt încă suficient de bine gândite și implementate. Totodată, ea a povestit despre amprenta comunismului asupra fenomenului sărăciei energetice în România.

Coordonatorul ORSE a detaliat, în cadrul emisiunii Energy Trends, manifestările specifice ale sărăciei energetice în România, în condițiile în care acest fenomen reprezintă o problemă larg răspândită în toată Europa.

Totodată, Anca Sinea a explicat despre o altă situație ce afectează mulți români: sărăcia energetică ascunsă. În cadrul emisiunii s-a discutat și despre alte subiecte, precum:

  • Sărăcia energetică în mediul rural versus urban
  • Dreptul la energie pentru o viață demnă și consecințele sărăciei energetice asupra sănătății celor afectați
  • Influențele schimbărilor climatice asupra sărăciei energetice
  • Implicarea cetățenilor în tranziția energetică

Coordonatorul ORSE a mai declarat că acest fenomen al sărăciei energetice a început să capete o atenție mai mare la nivel public și în România.

„Faptul că lucrurile acestea se discută și există o preocupare tot mai mare pentru subiect ne arată oportunități. De aceea, credem că rolul pe care Observatorul Român al Sărăciei Energetice îl are este absolut important ca și contribuție la tot acest dialog”, a spus Anca Sinea.

Sărăcia energetică este un fenomen complex ce are în spate cauze multiple. Așadar, nu se pretează la o singură perspectivă de analiză, nici la un singur tip de tratament. Detalii despre toate aceste aspecte legate de fenomenul sărăciei energetice, dar și ce măsuri și politici publice recomandă experții ORSE, aflați urmărind întreaga discuție cu Anca Sinea, coordonatorul acestui proiect.

Energy Trends este un demers mediatic al EM360, derulat în parteneriat media cu NewsEnergy.ro, ce își propune să contribuie la efortul tuturor părților interesate de a defini un roadmap pentru tranziția energetică a României, de a seta niște obiective pe care România trebuie să și le asume pentru a avea o tranziție energetică adecvată. Printre temele dezbătute alături de invitați, ne dorim să identificăm pașii pe care ar trebui să îi facem, astfel încât să realizăm o tranziție optimă și justă, menținându-ne/sporindu-ne competitivitatea, implementând tehnologiile moderne și dezvoltând pe orizontală industria.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau