Repetiția este mama învățăturii! Auzim asta de mici și încă stă în picioare. Așa că, deși am tot scris despre sfaturi financiare, mai facem o recapitulare și astăzi a unor comportamente care ne-ar putea ține la distanță de neplăceri într-o criză economică.
Prioritar este un fond de rezervă, care ar putea să ne acopere undeva la 3-6 luni cheltuielile curente, în cazul în care am rămâne fără job, să spunem. Pentru că, da, este o perioadă în care se pun și se vor mai pune multe lacăte pe firme. Nu e o afirmație alarmistă, ci una cât se poate de realistă.
Apoi, dacă aveți datorii, încercați pe cât posibil să scăpați de ele. Atenție, nu ne referim aici la rambursări anticipate. În cazul acesta nu este recomandat să ne “aventurăm” în astfel de decizii, decât în cazul în care disponeți de mult cash și vă este teamă să nu se devalorizeze. Altfel, nu este cazul să puneți o presiune suplimentară pe bugetul personal.
Mai bine alimentați rezervă dacă aveți niște bani în plus.
În schimb, dacă nu vă mai permiteți să vă achitați ratele, puteți, desigur, apela și la o refinanțare, doar că acest proces nu este întotdeauna unul ușor. În primul rând, fiţi atenţi la orice problemă cu creditul curent, astfel încât scorul dumneavoastră să fie cât mai mare posibil şi să vă calificaţi pentru cele mai mici rate ale dobânzii. Mai mult, căutați cel puțin 3-4 oferte și fiți foarte atenți la condițiile oferite. Însă, după ce ați făcut cercetarea, încercați să negociați o reevaluare a actualului credit și cu banca la care îl aveți. S-ar putea să aveți o surpriză și să obțineți în final cele mai bune soluții tot de la ea.
Dacă sunteți în situația în care intenționați să faceți un credit, probabil vă întrebați ce monedă să alegeți. Cel mai bun sfat, de la care ar trebui să porniți căutările, este să faceți credit în moneda în care sunteți plătit. Astfel nu veți avea presiunea devalorizării salariului. Evident, există o serie de avantaje și dezavantaje atât pentru lei, cât și pentru euro:
AVANTAJE CREDIT ÎN LEI
- avans de minimum 15% pentru creditele ipotecare
- la un credit ipotecar, după 30 de ani plătiți de 1,7 ori suma împrumutată (mult mai puțin decât în cazul unui credit în euro)
- nu reprezintă un risc din punct de vedere valutar
DEZAVANTAJE CREDIT ÎN LEI
- dobânzile fluctuează la perioade scurte de timp (de la o lună la alta există modificări de aprox. 0,5%-1%)
- ROBOR și IRCC influențează direct rata lunară
AVANTAJE CREDIT ÎN EURO
- în contextul în care România intenționează să treacă la moneda Euro în următorii 4-5 ani, creditele în moneda europeană vor fi mai avantajoase
- dobânzi mai mici decât cele la creditele în lei
- dobânda este fixă pe durata întregului credit sau cu variații nesemnificative
DEZAVANTAJE CREDIT ÎN EURO
- avans de minimum 25% pentru un credit ipotecar
- rata lunară la un credit în euro va fi cu peste 8% mai mare decât în cazul unui credit în lei
- presiunea cursului valutar
Singurul mod în care aceste puteți evita neplăcerile create de fluctuațiile economice și valutare este să încercați, pe cât posibil, să obțineți un credit cu dobândă fixă.
Ce mai puteți face într-o perioadă de criză financiară? Aveți grijă de CV!!! O dată să fie în permanență actualizat și doi la mână să vă perfecționați constant. Nu vă culcați pe o ureche că aveți un job călduț, sigur și bine plătit. “Calitățile” acestea alte unui loc de muncă se avaporă în perioade agitate pentru orice economie, indiferent că vorbim despre România, Germania sau Statele Unite ale Americii. Este o reacție în lanț, care dezechilibrează cam orice și pe oricine.
Iar la final, amintiți-vă de REGULA FINANȚELOR PERSONALE: nu cumpărați lucruri de care nu aveți nevoie cu bani pe care nu-i aveți pentru a impresiona oameni care nu contează!