fbpx

În cadrul emisiunii INCOME, difuzată la Antena 3 pe data de 08.07, Adrian Măniuțiu, în dialog cu Mihnea Cătuți, Directorul de Cercetare al Energy Policy Group, abordează subiectul tranziției energetice a României pentru îndeplinirea obiectivelor Pactului Verde European.

Un rol important în perioada următoare, în care România va trebui să producă și să utilizeze din ce în ce mai multă energie cu emisii scăzute sau zero de carbon, îl va avea producerea și utilizarea la scară largă a hidrogenului.

În momentul de față, România produce anual 200.000 de tone de hidrogen, exclusiv din combustibili fosili, din gaz și din reformarea țițeiului. Acesta este folosit în proporție de 98% în rafinării și în producerea de îngrășăminte chimice, în special pentru amoniac.

“E o miză fantastică în spatele hidrogenului verde, dar și al hidrogenului albastru, ca combustibil de tranziție, pentru că avem gazele din Marea Neagră. Sau nu sunt neapărat legate?”, îl întreabă Adrian Măniuțiu pe invitatul său.

Domnul Cătuți răspunde: “Sunt legate, atât din punct de vedere al înverzirii consumului de energie electrică, dar șial eficienței.”

Iar creșterea producției de hidrogen de tranziție nu este unicul beneficiu pe care gazele naturale din Marea Neagră îl pot aduce țării noastre, ne amintește Adrian Măniuțiu, care consideră că România este pe punctul de a deveni în mod real un player energetic regional extrem de relevant.

“Este complet adevărat, avem un mix energetic stabil, avem surse abundente de energie, vorbim de foarte mulți ani despre România devenind un hub energetic de gaz. Până acum au fost din păcate doar povești, acum această situație poate să se schimbe. Vorbim despre resursele din Marea Neagră. Toată lumea spune că România va deveni cel mai mare producător de gaz natural din Uniunea Europeană. Ce e important pentru a pune lucrurile în perspectivă: vorbim de 100-150 de miliarde mc GN (n.n. estimarea zăcămintelor din Marea Neagră), iar anual, Europa consumă 400 de miliarde mc GN.” este de acord Mihnea Cătuți, Directorul de Cercetare al Energy Policy Group.

Pentru mai multe informații despre aceste subiecte, vă invităm să urmăriți înregistrarea.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau