fbpx

În perioade tulburi, căutăm puncte de sprijin în jurul nostru. Când aceste perioade se referă la România, prima reacție a multora dintre noi e să dăm vina “pe țară” pentru multe lucruri care nu funcționează. Eu vă îndemn să facem altfel astăzi: să scormonim puțin în istoria recentă și să căutăm motive care ne-ar face mândri de țara noastră. Motivul de azi vine dintr-un domeniu care o să vi se pară surprinzător: Economia. Mai precis exploatarea gazelor naturale. Iată datele, pe scurt, și vă las pe dumneavoastră să decideți dacă merită sau nu să ne mândrim: România a fost printre primele țări din lume care a exploatat gaze naturale oficial. Lucrul acesta s-a întâmplat în 1910. Imediat după, a devenit foarte presantă necesitatea de a transporta acest combustibil extrem de interesant.

Doar că nimeni ÎN EUROPA nu făcuse transport de gaze naturale până atunci. 4 ani mai târziu, în 1914 – adică acum 103 ani – prima conductă de gaze naturale DIN EUROPA a fost inaugurată între Sărmășel și Turda, în Transilvania. Conducta avea 55 de kilometri. Tradiția a continuat chiar și după al doilea război mondial, țara noastră ocupând la sfârșitul anilor ’60 locul 4 în lume la producția de gaze. Ce se întîmplă în prezent? Aproximativ 24.000 de oameni lucrează în Upstream în producția de gaze naturale. Indirect, numărul locurilor de muncă se dublează aproape. În general, muncitorii din industria extractivă sunt persoane înalt calificate, bine plătite.

Am făcut o mică incursiune în istoria României. Însă nu doar faptele de mai sus ne pot face să ne simțim mândri, ci și viitorul, care ar putea suna foarte bine. Depinde doar de investițiile în domeniu și de climatul economic. Dar despre toate acestea, într-un alt episod.

În același timp, vă reamintim că suntem parteneri media ai conferinței „Romanian Natural Gas – Viziunea pentru 2030” de joi, 22 iunie, de la București. Aceasta va fi explicația pentru care veți vedea mai multe date legate de gazul natural pe em360.ro în perioada care vine. Ce-și propune însă conferința organizată de Energy Policy Group (EPG) la hotelul Hilton? Să pună în discuție varianta gazului natural pentru trecerea la o energie mai curată în spiritul obiectivelor pe care țara noastră, ca membră UE, trebuie să le atingă pînă în 2030 și după.

Vorbitorii vor face de asemenea cîteva recomandări pentru măsurile pe care autoritățile competente ar putea să le ia pentru dezvoltarea pieței gazului natural în România. Potrivit specialiștilor în domeniu, țara noastră are șanse imense să se transforme într-un centru economic extrem de influent în regiune, dacă va alege varianta gazului natural.

Mai mult decît atît, România și-ar putea cîștiga independența energetică, ceea ce în contextul economic și politic internațional reprezintă un avantaj enorm. Să ajungi să îți acoperi necesarul intern de gaze naturale și să exporți în țările din jur ar trebui să fie un scenariu destul de clar pentru orice nespecialist, nu-i așa?

Vom urmări cu atenție conferința EPG din 22.06 viitoare și vom reveni cu date despre subiect în zilele care urmează. Mai multe informaţii şi detalii, despre programul şi agenda evenimentului, puteţi afla accesând pagina Energy Policy Group sau aceea dedicată conferinţei din 22 iunie, AICI.

#GazDeRomania!

www.economielaminut.ro & www.EM360.ro

facebook.com/EconomieLaMinut

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau