Credem că tinerii și societatea românească au nevoie să cunoască exemple de business-uri românești de succes, ce s-au dezvoltat prin perseverență, răbdare și muncă. De aceea, ne face plăcere să sărbătorim 30 de ani de Austral Trade printr-o nouă ediție a podcastului EM360 Talk. Adrian Măniuțiu l-a avut drept invitat pe George Anghel, cofondator și CEO Austral Trade, pentru a vorbi despre înființarea uneia dintre cele mai importante firme de birotică din România, evoluția de-a lungul celor trei decenii, precum și despre lucrurile care au mers bine sau mai puțin bine.
Începutul. Birotica, birocrația și brandingul
Startul business-ului în 1993 a fost determinat de contextul respectiv – o „sete” de produse a pieții proaspăt liberalizate, dar și de dorința celor doi fondatori de a trăi mai bine, după cum mărturisește George Anghel. Dacă acest obiectiv este cunoscut de majoritatea antreprenorilor, din orice moment, în ceea ce privește situația pieței, aceasta s-a schimbat radical în cei 30 de ani. În ziua de astăzi, este mai dificil să faci profit, față de acel moment când, declară George Anghel, „nu aveam bani să cumpărăm câtă marfă puteam vinde”.
Firma s-a bucurat la început de un „investitor” australian – dar această poveste savuroasă, cu parfumul anilor ’90, o veți descoperi urmărind podcastul -, care a dat, în cele din urmă, și numele companiei. Regulile de naming erau altele, căci apăruse catalogul „Pagini Aurii”, iar dacă voiai să fii ușor de găsit, era bine să ai un nume care începea cu „a”. Optimizare avant SEO!
Perseverența. Cel mai tensionat moment, cea mai mare realizare
Tandemul George Anghel – Andrei Iurov a funcționat de-a lungul celor 30 de ani, ceea ce este, în sine, o reușită. Cei doi au personalități complementare – impulsivitate și intuiție pe de o parte, abordare strategică pe de alta -, cu o relație fundamentată în tinerețea timpurie, când, consideră, George Anghel, se creează legăturile cele mai importante.
Cei doi parteneri au cunoscut o evoluție puternică, dar și momente de criză, cum a fost cel în care o bună parte din echipă a plecat „în masă” la concurență. A fost un exemplu clar de „ce nu te omoară te face mai puternic”, pentru că firma a continuat să existe și să prospere.
Cea mai mare realizare este considerată de către George Anghel evoluția timp de 30 de ani în aceeași configurație, precum și plata unor sume impresionante de taxe și impozite către stat. Și îi dăm dreptate: este o mare performanță să începi cu un capital de 500 de dolari și să ajungi la o cifră de afaceri de 122 milioane de lei în 2022.
Responsabilitatea. Oamenii. Echipa
Unul dintre cel mai importante elemente ale succesului Austral Trade este implicarea a peste 200 de angajați, pe care George Anghel îi consideră o responsabilitate importantă, cu valoare personală. De aceea, unul dintre cele mai importante sfaturi pe care le oferă tinerilor antreprenori este să constituie la început colective de mici dimensiuni, de 15, maximum 20 de oameni. Și planurile de viitor sunt formulate, de asemenea, în jurul bunăstării echipei. George Anghel se exprimă fără ezitare: „Vreau să am o echipă fericită”.
Acestea sunt câteva dintre subiectele discuției dintre George Anghel și Adrian Măniuțiu. Vă lăsăm să aflați mai multe despre cum este implicat fiul lui George Anghel în business și transferul generațional în afacerea Austral, despre adaptarea la noua lume digitală, precum și câteva sfaturi pentru tinerii care încep afaceri în acest moment, din podcastul EM360 Talk.