Inflația nu este un subiect depășit, ba chiar este de foarte mare actualitate, pentru că este în plină creștere, așa că trebuie să învățăm cum să ne facem viața mai ușoară până trece furtuna. Chiar dacă România a mai traversat perioade cu inflație mare, de data aceasta nu știm când și unde se va opri. Și tot ca o comparație cu alte episoade inflaționiste, sau ca o diferență majoră, dacă în alte dăți vorbeam de sărăcie pentru că nu aveam bani, de data aceasta bani avem, dar sunt fără valoare și nu prea avem ce să mai cumpărăm cu ei.
Ce putem face? ÎN PRIMUL RÂND nu mai economisiți!
Știm, este foaaare ciudată această recomandare, în condițiile în care ani la rând v-am tocat ca picătura chinezească: “Puneți bani de-o parte! Puneți bani de-o parte! Puneți bani de-o parte!”. Ei bine, acum nu!
Dacă țineți bani cash acum în casă este posibil ca peste 6 luni să constatați că “s-au evaporat”, pentru că din cauza inflației ei își pierd valoarea. Sigur, sunt nuanțe și aici. Nu spunem să nu mai aveți acel fond de rezervă în casă pentru situațiile neprevăzute sau tot ce câștigați să și cheltuiți, dar găsiți variante safe. Spre exemplu dacă vă rămâne surplus de bani la finalul lunii, evident că nu o să dați buzna în magazine doar ca să goliți portofelul.
Optați să economisiți acești bani, dar investindu-i. De exemplu în imobiliare sau în obligațiuni. Acestea două rămân de referință, dar mai apare și o a treia oportunitate acum și anume: terenurile. Pentru că au stagnat construcțiile, terenurile nu mai au așa mare căutare și de aceea proprietarii vor fi oarecum forțați de împrejurări să scadă prețurile.
În plus, pentru a vă menține nivelul de trai încercați în această perioadă să fiți mai productivi. Indiferent că sunteți antreprenori sau angajați, nu este un moment bun să lăsați garda jos. Faceți tot ce puteți pentru a vă păstra veniturile, locurile de muncă. Fără fatalism, greul este abia la început.
Vă spuneam la început că problema inflației pleacă de la o cerere prea mare și am fost întrebați ce s-ar întâmpla dacă timp de două luni nimeni nu ar mai cumpăra nimic. Desigur, producătorii ar fi nevoiți să reducă prețurile pentru că ar dispărea cererea și astfel vom avea o scădere a inflației. Asta însă doar în teorie, pentru că un astfel de episode ar putea destabiliza și mai tare economia.
IMM-urile, care sunt motorul de fapt, nu și-ar permite să supraviețuiască două luni fără încasări și ar interveni falimentul. Falimentul, la rândului lui, duce automat la șomaj. Și am cădea într-o capcană din care cu greu am mai putea scăpa nu doar ca țară, ci și la nivel personal.
Am mai fost întrebați și despre posibila plafonare a prețurilor de către stat. E o idee bună, e o idee rea? Aflați din clipul video răspunsul. Aaaa, și vă spunem și de ce Dolarul va deveni mai puternic decât Euro în foarte scurt timp, dar și cât va rezista în această poziție.