fbpx

La 10 ani de la cea mai mare criză economică pe care am trăit-o (și pe care sperăm că nu o vom mai întîlni), lucrurile trebuie să se așeze în economia românească. În ciuda acelor sectoare importante care continuă să depindă de deciziile politice pe care puterea le ia în mai mare sau mai mică cunoștință de cauză, există o zonă a micilor antreprenori, care începe să se dezvolte. Sunt acei tineri hotărâți sau foști angajați care au hotărît că e mult mai bine pentru ei să fie propriii stăpâni. Așa apar noile afaceri, așa se scrie viitorul, așa se pune în funcțiune economia. Dar, din păcate, așa apar și greșelile unor antreprenori care nu au experiență.

Mai jos sînt cîteva sfaturi care le vor ușura viața cînd își vor începe afacerile.

Prima greșeală ține de găsirea partenerului: prea mulți ar putea îngreuna luarea deciziilor, să pleci singur la drum e însă o greșeală. Și atunci cum faci? Specialiștii susțin că partenerii ideali se completează, de exemplu unul se pricepe la vînzări, iar celălalt la detalii tehnice. E ca și cum ți-ai găsi un om cu care vei împărți apartamentul în studenție.

Apoi, proaspeții antreprenori ar putea tinde să controleze totul. Nu, spun din nou cei care studiază fenomenul, recomandarea e să delegi. Dar către cine delegi? Ce te faci cu angajații? Cum îi alegi bine? Unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri pe plan internațional, Elon Musk, afirmă că se uită mai degrabă la caracterul omului decît la experiența pe care o are.

Alocarea unui salariu mare e o altă greșeală frecventă: dar n-ai cum să cîștigi pe termen lung dacă faci așa. Mai bine alocă buget pentru construirea brandului, a renumelui pe piață. Te va ajuta enorm pe termen mediu și lung.

După ce ați pus lucrurile în mișcare, apare un al doilea set de greșeli. De exemplu, frustrările din cauza deciziilor greșite. Desigur, nu e plăcut să pierzi bani din cauza unor hotărîri pe care le-ai luat, dar dacă nu reușești să treci peste ele, vei rămîne agățat de trecut și firma la fel. Iar cel care va avea de suferit va fi clientul.

De partea cealaltă, în cauza unui succes rapid și fulminant, poate apărea aroganța: „am făcut lucrurile altfel, în „felul meu”, nu cum fac „bătrînii” de pe piață. Voi schimba regulile.” Doar că regulile acestea care funționează sînt rezultatul unor mecanisme ce s-au uns după mulți ani, iar succesul tău rapid s-ar putea să fie doar o treabă de conjunctură.

www.economielaminut.ro & www.EM360.ro

facebook.com/EconomieLaMinut

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau