Parlamentul României a adoptat Legea privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi transporturilor.
Cu această ocazie, Adrian Măniuțiu și doamna deputat Oana Özmen, dialoghează despre mixul energetic al României și rolul hidrogenului în tranziția către energia verde, în cadrul emisiunii Income, difuzată la Antena 3, pe 01.07.
Invitata lui Adrian Măniuțiu semnalează necesitatea asigurării eficienței și securității energetice în perioada de tranziție spre energia curată, prin utilizarea tuturor resurselor de care dispunem.
“Am semnat un pact european verde, ne-am asumat această tranziție. Ea nu are cum să aibă loc fără un combustibil care să permită trecerea de la elementele poluante la o zonă total neutră de exploatare energetică. Și atunci gazul, împreună cu celelalte derivate, inclusiv hidrogenul, poate să joace un rol absolut esențial”, declară doamna deputat Özmen.
România a făcut un important pas înainte, reglementând consumul de hidrogen în sectorul industrial și transporturi, prin Legea hidrogenului.
Unde suntem, însă, din punct de vedere al producției? Este România în poziția de a produce hidrogenul necesar pentru acest consum?
În acest moment, România are capacitatea de producție de hidrogen low carbon din energie nucleară, iar aceasta va crește prin investițiile recente care vizează dezvoltarea capacităților 3 și 4 de la Cernavodă.
Obținerea hidrogenului low carbon din gaze naturale poate crește, de asemenea, prin exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră.
Industria românească produce deja hidrogen gri, iar capacitatea de dezvoltare pentru a face trecerea la hidrogenul verde există, ne asigură doamna deputat Özmen. Sunt necesare, însă, investiții și o politică guvernamentală pe termen mediu și lung, gândită pentru a ajuta aceste industrii să poată face conversia tehnologică.
O parte din fondurile necesare ar putea veni de la nivel european. Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, a anunțat că va fi înființată o bancă a hidrogenului, care va avea aproape 800 de milioane de euro disponibili pentru a dezvolta astfel de proiecte.
Pentru mai multe detalii, vă invităm să urmăriți înregistrarea.