Înghețată pentru toată lumea! Știți unde s-a mâncat prima oară înghețată în România? Până ajungem la răspuns să savurăm puțin din istoria deliciosului desert. Acum mai bine de două mii de ani chinezii și romanii, de exemplu, obișnuiau să mânânce deserturi care rezultau din diferite combinații cu lapte, fructe și zăpadă (în China își făcea loc și orezul care se fierbea foarte bine cu laptele).
Sute de ani mai târziu, cel care va aduce rețeta înghețatei (în forma de atunci, se înțelege) în Europa este (ați ghicit!) Marco Polo. Întors din China în anul 1295, celebrul călător a adus în Italia, printre altele, și formula magică a desertului făcut din lapte și zăpadă. Familiie italiene bogate au făcut imediat din noul desert un obicei prețios al meselor. De altfel, se pare că la nunta Caterinei de Medici cu Henri al II-lea al Franței (1533), invitații s-au bucurat și de un desert înghețat, o cremă dulce cu fructe. Cu această ocazie, înghețată a ajuns și în Franța, odată cu noua regina. Iar de aici încolo, cofetarii francezi, ajutați de unii bucătari italieni speciali aduși de regină, au știut ce au de făcut.
Pănă spre mijlocul secolului al XVII-lea înghețata era un desert prezent doar pe masa celor din clasele sociale privilegiate. Constantin Brâncoveanu, care urmărea îndeaproape cele mai sofisticate obiceiuri de la curțile europene nu a ratat nici înghețata (slavă Domnului!). Astfel, în spațiul românesc, deliciosul desert a fost gustat pentru prima data la curtea domnitorului. Acesta avea o ghețărie (numită legnița), un spațiu săpat adânc în pământ, unde păstra creme înghețate, sorbeturi, apă, fructe și vin.
Din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, înghețata a devenit încet, dar sigur un desert din ce în ce mai popular. În Statele Unite ale Americii, de exemplu, a ajuns abia în 1744, devenind fără drept de apel desertul preferat al președintelui George Washington.
Ulterior, rețeta a cunoscut tot felul de modificări și îmbunătățiri (sau nu), mai ales și prin prisma evoluției tehnice și a știintei alimentare. Un detaliu istoric s-ar potrivi (așa, în vârful cupei de înghețată, în loc de frunza mică și verde de mentă): înainte de a deveni prim-ministru al Regatului Unit, Margaret Thatcher, care a studiat chimia, a lucrat pe post de cercetător chimist, iar unul dintre succesele sale de laborator a fost perfecționarea metodelor de păstrare a…înghețatei.
#HistoryHighlights
#SummerVacation
#EM360
copyright foto: EM360, CanStockPhoto, Mihaela Simina (arhivă personală)
www.economielaminut.ro & www.EM360.ro